Pieter Mogge - Zierikzee, the Netherlands
Statue of Pieter Mogge, a former mayor of Zierikzee, the Netherlands
Location: Zeeland, Netherlands

Van standbeelden.vanderkrogt.net

Beeld van Pieter Mogge met boek, staande naast een zuil met daarop zijn familiewapen, naam en jaartallen: P. MOGGE 1698 1756. Het beeld is een geschenk van de Stichting Renesse aan de bevolking van Schouwen-Duiveland. Het is onthuld op 14 november 2008 door de burgemeester J.J.P.M. Asselbergs en de heer R. Erenst, voorzitter van de Stichting Renesse. Het beeld is zodanig geplaatst dat Mogge's blik gericht is op de Manhuisstraat, de straat waar Pieter Mogge vroeger woonde. Pieter Mogge (1698-1757), raadslid en burgemeester van Zierikzee. Hij wordt gekenschetst als een bekwaam 18de-eeuwse regent. De rijke patriciër studeerde rechten in Leiden en Utrecht. In 1737 werd hij afgevaardigde namens Zeeland in de Generaliteitskamer te Den Haag. Vanaf 1741 was hij afgevaardigde namens Zeeland in de Staten-Generaal. Door erfenissen was Mogge een vermogend man geworden. Hij was Heer van Renesse, Moermond en Dreischor. Bij zijn overlijden bleek hij een bedrag van 420.000 gulden te hebben nagelaten voor het stichten van een Hogeschool in Zierikzee. Maar de stad Leiden stak daar een stokje voor en beriep zich op oudere rechten. De universiteit aldaar was gesticht voor Holland én Zeeland. Na jaren van discussie was het resultaat dat het plan van Mogge niet doorging.

Statue of Pieter Mogge with book, standing next to a column with his family crest, name and dates: P. MOGGE 1698 1756. The statue is a gift from the Renesse Foundation to the people of Schouwen-Duiveland. It was unveiled on November 14, 2008 by the Mayor J.J.P.M. Asselbergs and Mr. R. Erenst, chairman of the Renesse Foundation. The statue is placed in such a way that Mogge's gaze is focused on the Manhuisstraat, the street where Pieter Mogge used to live. Pieter Mogge (1698-1757), councilor and mayor of Zierikzee. He is characterized as a skilled 18th century regent. The wealthy patrician studied law in Leiden and Utrecht. In 1737 he became a delegate on behalf of Zeeland in the Generality Chamber in The Hague. From 1741 he was a representative on behalf of Zeeland in the States General. Legacies made Mogge a wealthy man. He was Lord of Renesse, Moermond and Dreischor. Upon his death, he appeared to have left an amount of 420,000 guilders for founding a Hogeschool in Zierikzee. But the city of Leiden put a stop to this and invoked older rights. The university there was founded for Holland and Zeeland. After years of discussion, the result was that Mogge's plan fell through.