St Lievensmonstertoren (Dikke Toren), Zierikzee, the Netherlands
Unfinished church tower of the St Lievenschurch in Zierikzee, also called 'Dikke Toren' (Fat tower)
Location: Zeeland, Netherlands

van Wikipedia:

De Sint-Lievensmonstertoren is een 62 meter hoge toren in Zierikzee in de Nederlandse provincie Zeeland. De kerktoren van de voormalige Sint-Lievenskerk wordt in de volksmond ook wel 'dikke toren' genoemd.De bouw van de toren had zijn begin in 1454. De waarschijnlijke ontwerper van de toren was de Mechelse bouwmeester Andries I Keldermans. De bouw werd voortgezet onder leiding van zijn zoon Antoon I en kleinzoon Rombout II Keldermans. Typerend voor de stijl van de familie Keldermans zijn de rijke versieringen van de toren.

Aangenomen wordt dat het werk aan het fundament zo´n 25 jaar in beslag heeft genomen. De stadsbrand van 1466, die onder meer het westelijk deel van de kerk trof, heeft voor oponthoud gezorgd.

De omvang van de voet van de toren bedraagt 16 x 16 meter (inclusief de steunberen 24,5 bij 24,5 meter). Ter vergelijking: de voet van de hoogste kerktoren van Nederland, de steunbeerloze Domtoren in Utrecht, meet 19,5 bij 19,5 meter.

Omdat de bouwput geen schade mocht veroorzaken aan de kerk werd de toren niet aan de kerk vastgebouwd. Hoewel rekening gehouden werd met het later bouwen van een verbinding bleef er een vrijwel onbebouwde open ruimte. De toren is opgetrokken met enkele miljoenen bakstenen. Ze kwamen onder andere uit de omgeving van Dordrecht, Rotterdam en Gouda.

De buitenkant van de toren werd bekleed met duur natuursteen. De kleine witte blokken van zandhoudende kalksteen komen uit de streek ten noorden en oosten van Brussel. Deze steen wordt Brabantse witte arduin genoemd.

In een periode van ongeveer 30 jaar kwam de toren in haar huidige vorm gereed, dat wil zeggen tot de eerste omloop. Omstreeks 1510 werd de bouw gestaakt, door een verslechtering van de plaatselijke economie. De middelen ontbraken om de toren te voltooien. Dit kwam doordat de schepen met materialen zouden zijn gezonken. De kosten van de toren, zoals hij uiteindelijk verwezenlijkt was, bedroegen circa 100.000 gulden, een voor die tijd erg hoog geldbedrag.

Aangenomen werd dat de toren ongeveer 180 à 200 meter had moeten worden. Uit nieuwe berekeningen van het bekroningsontwerp van de toren blijkt dat hij ongeveer 130 meter hoog had moeten worden. Dat is hoger dan de Utrechtse Domtoren.

De niet afgebouwde toren kreeg ten slotte nog een overkragende lijst. Daarbovenop werd een klokkenhuis met nooddak gebouwd. Dit kwam in de jaren van de 16e eeuw gereed. In de loop van de tijd verloor de toren veel van zijn schoonheid. Talrijke versieringen verdwenen, vooral in de 18de eeuw. De houten torenbekroning werd in 1835 afgebroken. In 1839/1840 werd een nieuwe kap gebouwd. Bovendien werden een kroonlijst en een balustrade aangebracht.

In English:
The Sint-Lievensmonstertoren is a 62 meter high tower in Zierikzee in the Dutch province of Zeeland. The church tower of the former Sint-Lievenskerk is popularly referred to as 'fat tower'. The construction of the tower started in 1454. The likely designer of the tower was the Mechelen architect Andries I Keldermans. Construction continued under the guidance of his son Antoon I and grandson Rombout II Keldermans. The rich decorations of the tower are typical of the style of the Keldermans family.

It is believed that the work on the foundation took about 25 years. The city fire of 1466, which hit the western part of the church, caused a delay.

The size of the base of the tower is 16 x 16 meters (including the buttresses 24.5 by 24.5 meters). For comparison: the foot of the highest church tower in the Netherlands, the buttress-less Dom tower in Utrecht, measures 19.5 by 19.5 meters.

Because the construction pit should not cause any damage to the church, the tower was not attached to the church. Although the later construction of a connection was taken into account, an almost unbuilt open space remained. The tower was built with several million bricks. They came from the area of ??Dordrecht, Rotterdam and Gouda, among others.

The outside of the tower was covered with expensive natural stone. The small white blocks of sand-containing limestone come from the region to the north and east of Brussels. This stone is called Brabant white bluestone.

In a period of about 30 years, the tower was completed in its current form, that is, until the first turn. Construction was halted around 1510, due to a deterioration of the local economy. There was no means to complete the tower. This was because the ships were said to have sunk with materials. The costs of the tower, as it was finally realized, amounted to approximately 100,000 guilders, a very high amount of money for that time.

It was believed that the tower should have been about 180 to 200 meters. New calculations of the tower's crowning design indicate that it should have been about 130 meters high. That is higher than the Utrecht Dom Tower.

The unfinished tower was finally given a projecting list. In addition, a bell house with an emergency roof was built. This was completed in the 16th century. Over time, the tower lost much of its beauty. Numerous decorations disappeared, especially in the 18th century. The wooden tower crown was demolished in 1835. A new hood was built in 1839/1840. In addition, a cornice and a balustrade were fitted.
Address of Tower:
Kerkhof