Ropík V.b/64/C, Cernovice, Czechia
33U E 383868 N 5590732
Objekt leh. opevnení vz. 36 z roku 1936 u železnicní trati v Cernovicích / Object light fortification vz. 36 from 1936 near the railway line in Cernovice
Location: Ústecký kraj, Czechia

CZ: Úkolem lehkého opevnení bylo postup neprítele zpomalit. Linie byly záchytným postavením pro jednotky polní armády, kterým usnadnovaly ústupový boj. Objekty lehkého opevnení nemely týlové prostory, vzájemne byly propojeny prístupovými zákopy.
Lehké objekty vz. 36 byly pripraveny na jare 1936 s využitím starších francouzských plánu lehkých objektu z doby pred rokem 1928. Byly urceny vesmes pro celní palbu, v linii byly rozmísteny nerovnomerne, bez vzájemného krytí palbou.
Typy A a B byly dvoustrílnové, vzájemne se lišící jen silou sten (typ A mel celní stenu silnou 50 cm, strop 40 cm; typ B mel celní stenu silnou 60 cm, strop 50 cm). Objekt typu C silou sten odpovídal typu B, byl ale trístrílnový. Rozmerove shodný byl typ D, mel jenom dve strílny. Typ E byl jednostrílnový a nejmenší. Typ F mel být urcen pro bocní palbu. Nejcasteji byly staveny typy A,B a C.
Vchod do objektu byl zpocátku chránen pouze posuvnými drevenými dvermi. Strílny byly betonové, jediným vybavením objektu byly drevené stolky pod kulomety pred strílnami. Otvor uprostred stropu mohl být používán pro zákopový periskop.
Objekty vzor 36 byly staveny na místa s dobrým rozhledem - napríklad tesne pod vrcholy kopcu, nad údolími. Nejednou byly zasazeny do skály, která je zároven chránila. Objekty byly ze stran chráneny pudním násypem. Maskovací náter nebyl pravidlem.

EN: The task of light fortification was to slow the enemy's progress. The lines were a detachment for the field army units, which facilitated the retreat. Light fortification buildings did not have rear spaces, they were interconnected by access trenches.
Light objects model 36 were prepared in the spring of 1936 using older French plans of light objects from before 1928. They were designed mostly for front fire, in the line were distributed unevenly, without mutual coverage fire.
Types A and B were two loopholes, differing only in the thickness of the walls (type A had a front wall of 50 cm thick, ceiling 40 cm; type B had a front wall of 60 cm thick, ceiling 50 cm). The C-type object of the walls corresponded to the B-type, but had three loopholes. Dimensionally identical was type D, had only two loopholes. Type E had one loophole and was the smallest. Type F should be designed for side fire. Types A, B and C were built most often.
The entrance to the building was initially protected only by sliding wooden doors. The loopholes were concrete, the only equipment of the buildings were wooden tables under machine guns in front of the loopholes. The opening in the middle of the ceiling could be used for trench periscope.
Pattern 36 buildings were built in places with good visibility - for example, just below the tops of the hills, above the valleys. Many times they were set in a rock that also protected them. The buildings were protected from the sides by a soil embankment. Camouflage paint was not the rule.
Era: WW II

General Comments:
Objekt se třemi střílnami u železniční trati, terén souběžně s týlovou stěnou odbagrován / Building with three gaps on the railway track, terrain behind the rear wall removed

Nearest Military Installations