Constellation Hercules & God Hercules, Smecno, Czechia
Planetka nacházející se v hlavním pásu asteroidu // Asteroid in the main asteroid belt
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: Herkules je souhvezdí na severní obloze. Rozsáhlé, páté nejvetší, ale pomerne neprehledné souhvezdí predstavuje hrdinu reckých mýtu Herkula. Již starými civilizacemi byl na obloze zpodobnován jako klecící obr. Herkules leží mezi Lyrou a Severní korunou a nejsnadneji ho identifikujeme pomocí výrazného ctyrúhelníku hvezd, který pripomíná kvetinác. Pro pozorovatele vybavené dalekohledy se zde nabízí zejména nekolik dvojhvezdných systému, kulových hvezdokup vcetne fenomenální M 13 a planetární mlhovina 9. hvezdné velikosti NGC 6210.
Souhvezdí je vzhledem ke své blízkosti k nebeskému rovníku alespon z cásti pozorovatelné na jakémkoliv obydleném míste na Zemi, nikdy nevystupuje nad obzor pouze v blízkosti jižního pólu.

Hercules je rímský hrdina a buh. Byl rímským ekvivalentem reckého božského hrdiny Herakla, který byl synem Dia a smrtelné Alcmene. V klasické mytologii je Hercules známý svou silou a svými cetnými dobrodružstvími.
Rímané upravili ikonografii a mýty reckého hrdiny pro svou literaturu a umení pod jménem Hercules. Hercules byl mnohovrstevná postava s protichudnými charakteristikami, což umožnilo pozdejším umelcum a spisovatelum vybrat si a zvolit zpusob, jak ho zobrazit.

EN: Hercules is a constellation named after Hercules, the Roman mythological hero adapted from the Greek hero Heracles. Hercules was one of the 48 constellations listed by the second-century astronomer Ptolemy, and it remains one of the 88 modern constellations today. It is the fifth largest of the modern constellations. Hercules is bordered by Draco to the north; Boötes, Corona Borealis, and Serpens Caput to the east; Ophiuchus to the south; Aquila to the southwest; and Sagitta, Vulpecula, and Lyra to the west.

Hercules is a Roman hero and god. He was the Roman equivalent of the Greek divine hero Heracles, who was the son of Zeus (Roman equivalent Jupiter) and the mortal Alcmene. In classical mythology, Hercules is famous for his strength and for his numerous far-ranging adventures.
The Romans adapted the Greek hero's iconography and myths for their literature and art under the name Hercules. In later Western art and literature and in popular culture, Hercules is more commonly used than Heracles as the name of the hero. Hercules was a multifaceted figure with contradictory characteristics, which enabled later artists and writers to pick and choose how to represent him. This article provides an introduction to representations of Hercules in the later tradition.

Celestial Body: Constellation