Marold Panorama by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Marold Panorama - a panoramic painting of the Battle of Lipany, // Maroldovo panoráma bitvy u Lipan
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The round building in the Exhibition Grounds is the home of a remarkable work painted by the Czech artist Ludek Marold between 1897 and 1898 – a panoramic painting of the Battle of Lipany, which took place on May 30, 1434. At 11 m high and 95 m long, it’s the largest Czech painting of a historical event. The panorama is enhanced by real items that lend a three-dimensional effect to the painting.

Battle of Lipany
The Battle of Lipany (visit link) also called the Battle of Ceský Brod, was fought at Lipany 40 km east of Prague on 30 May 1434 and virtually ended the Hussite Wars. An army of Utraquist nobility and Catholics, called the Bohemian League, defeated the radical Taborites and Orphans (or Sirotci) led by Prokop the Great, the overall commander, and by Jan Capek of Sány, the cavalry commander.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - III'.

=========================================================

Ve dnech 15. cervna až 17. ríjna 1898 se konala, po Zemské jubilejní výstave v roce 1891 a Národopisné výstave v roce 1895, další prehlídka národní vyspelosti. Výstava architektury a inženýrství. I tato výstava se konala na Výstavišti v Holešovicích a jejími branami prošlo celkem 560 000 návštevníku. Z tohoto poctu jich 82 000 zavítalo do dreveného pavilónu u pravého krídla hlavního paláce s expozicí panoramatu Bitvy u Lipan. Legendární bitvu, kdy 30. kvetna 1434 pražané v radách panské jednoty prispeli ke znicení táborských a sirotcích vojsk, címž prakticky skoncila revolucní fáze husitského hnutí, namaloval se svými pomocníky ceský malír Ludek Marold (1865-1898).

Výstava architektury a inženýrství skoncila a zhruba po deseti letech vznikl problém, co s výjevem tragické bitvy dále. Spolek architektu a inženýru v království Ceském dokonce dílo nabízel zdarma s podmínkou jeho vystavení. Postupne odmítla pražská obec, stejne tak i obec Královské Vinohrady a nakonec také Moderní galerie. Navíc muselo být místo, kde stál drevený pavilón uvolneno. Zacalo se pomalu uvažovat o rozrezání obrazu a demolici objektu.

Byla zrízena kruhová kolejová dráha podobná té pri vzniku díla, s pojízdnou veží, mající charakter lešení. Obraz byl peclive svinut na obrovský drevený válec a v novém objektu stejnou technologií opet rozvinut. Manipulace s obrazem 11 m vysokým a 90 m dlouhým byla velice obtížná. Tesarské práce na novém pavilónu, který byl drevený o pudorysu pravidelného dvanáctiúhelníku, provedl tesarský mistr František Vajtr, ten také zhotovil pojízdné lešení pro svinutí obrazu. Restaurování obrazu a aranžmá trojrozmerných exponátu souvisejících s malírským výjevem vykonala stejná skupina umelcu, vyjma Ludka Marolda, který 1. prosince 1898 zemrel.

Nový vylepšený pavilón s Maroldovým panoramatem Bitvy u Lipan se na svém novém míste, tedy tam, kde stojí i dnes, stal trvalou pražskou atrakcí. Byl otevren pouze sezónne, v zime bylo zavreno, v nedeli a ve svátky byl navíc podáván podrobný výklad. Ten, vzhledem k zobrazení autentického deje s množstvím historických postav dramatu, byl velice vyhledáván, vcetne školních výprav.

V padesátých letech byla instituce mající panoráma ve vlastnictví zrušena, objekt byl nejaký cas bezprizorní a poté prešel do správy Parku kultury a oddechu. Ani budove, ani historické bitevní scéne se však nevyhnul nelítostný zub casu, a tak bylo obcas zapotrebí restaurátorských a stavebních zásahu. Zvlášte havarijní stav nastal v 80. letech, kdy dokonce na plátno, které má plochu 1045 m2, pršelo. Nyní je stav objektu cp. 417, který je zapsán ve Státním seznamu nemovitých kulturních památek, již lepší, nektere opravy a restaurátorské zásahy byly provedeny pri príležitosti Jubilejní výstavy v roce 1991.

Artist: Karel Stolar

Date of Your Photograph: 12/14/2019