Parochiekerk Sint-Niklaas - Rekkem, Flanderen
31U E 511435 N 5626032
[NL] OOSTEN van de kerk is het voormalige kasteel van de heren van Rekkem. [FR] À l'EST de l'église se trouve l'ancien château des seigneurs de Rekkem. [EN] EAST of the church is the former castle of the Lords of Rekkem.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

[NL] Beschrijving

Georiënteerd bedehuis omringd door grasplein met enkele bomen en heesters. Ten oosten van de kerk het voormalige kasteel van de heren van Rekkem of ten Bulcke. Kerk en hof zijn van oudsher met elkaar verbonden. Ten zuiden van de kerk parking.

Het ommuurde kerkhof werd in 1954 overgebracht naar de Groenestraat en werd in de jaren 1960 opgeruimd. Ten zuidwesten van de kerk houten Christus aan het kruis onder gebogen afdak; arduinen gedenkplaat met opschrift: "Aandenken - Toewijding der - Gemeente Rekkem - aan het H. Hart - van Jezus - 27 juni 1965".

Ondanks de verscheidene verbouwingen door de eeuwen heen behield de kerk haar globale plattegrond uit de Romaanse periode.

In 1163 was er reeds sprake van een "ecclesia" of parochiekerk te Rekkem. Vermoedelijk gebouwd in het begin van de 12de eeuw in opdracht van de heer van Rekkem waarna hij alles aan het bisdom schonk of schenking van het perceel waarna het werd bebouwd. De kerk werd opgericht op grond van de heerlijkheid Rekkem-Ter Hagen, vlakbij de kasteelhoeve van de heerlijkheid.

1658: de Romaanse kerk wordt grotendeels vernield door brand, aangestoken door Franse soldaten. In 1660 is de kerk gedeeltelijk hersteld en wordt ze weer in gebruik genomen.

1664: voltooiing van de restauratie aan o.m. de vieringtoren, hoogkoor en zijaltaren.
In vergelijking met de Romaanse kerk, heeft de kerk nu een andere torennaald en hoger opgetrokken dwarsbeuken.

1679: start van de bouw van een nieuw koor dat om financiële redenen uitgesteld was. Afgewerkt in 1683.

In de loop van de 18de eeuw worden een aantal kleinere volumes bijgebouwd o.m. een externe traptoren (noordoosten) en een kleine zijkapel (zuiden).

1771: oprichten van sacristie (afgebroken en vervangen tijdens de restauratiecampagne in 1947-52).

In 1835-1837: In de 19de eeuw wordt geconstateerd dat de kerk te klein is geworden voor alle parochianen. Er wordt besloten om de kerk uit te breiden met twee traveeën naar het westen. In 1835 wordt het voorstel van architect Vuylsteke uit Geluwe weerhouden. De voorgevel en het portaal worden afgebroken en het schip wordt verlengd met twee traveeën. De kerk krijgt hierna een nieuwe classicistische geïnspireerde voorgevel met driehoekig fronton.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk ingericht als lazaret. Bij de bevrijding in september 1918 wordt de kerk sterk beschadigd door het Engelse en Duitse geschut.

[FR] Description

Lieu de culte orienté entouré d'une place herbeuse avec quelques arbres et arbustes. À l'est de l'église se trouve l'ancien château des seigneurs de Rekkem ou dix Bulcke. L'église et la cour sont traditionnellement liées. Au sud du parking de l'église.

Le cimetière fortifié a été transféré à Groenestraat en 1954 et a été nettoyé dans les années 1960. Au sud-ouest de l'église Christ en bois sur la croix sous un toit incurvé; Plaque commémorative en pierre bleue avec inscription: 'Souvenir - Engagement de - Congrégation Rekkem - au Saint-Cœur - de Jésus - 27 juin 1965'.

Malgré les différentes rénovations au cours des siècles, l'église a conservé sa carte globale de l'époque romane.

En 1163, il y avait déjà une 'ecclesia' ou église paroissiale à Rekkem. Probablement construit au début du XIIe siècle sur ordre de M. van Rekkem, après quoi il a tout donné au diocèse ou fait don de la parcelle sur laquelle il a été construit. L'église a été fondée sur la base de la gloire de Rekkem-Ter Hagen, près de la ferme du château de la gloire.

1658: l'église romane est en grande partie détruite par un incendie, éclairé par des soldats français. L'église a été partiellement restaurée en 1660 et est remise en service.

1664: achèvement de la restauration, entre autres, de la tour de célébration, du chœur et des autels latéraux.
Par rapport à l'église romane, l'église a maintenant une aiguille de tour différente et des nefs latérales surélevées.

1679: début de la construction d'un nouveau chœur qui est reporté pour des raisons financières. Terminé en 1683.

Au cours du XVIIIe siècle, un certain nombre de petits volumes ont été ajoutés, dont une tour d'escalier extérieure (nord-est) et une petite chapelle latérale (sud).

1771: fondation de la sacristie (démolie et remplacée lors de la campagne de restauration en 1947-1952).

En 1835-1837: Au XIXe siècle, on a constaté que l'église était devenue trop petite pour tous les paroissiens. Il est décidé d'agrandir l'église de deux baies à l'ouest. En 1835, la proposition de l'architecte Vuylsteke de Geluwe est retenue. La façade et le portail sont démolis et le navire est prolongé par deux baies. L'église reçoit alors une nouvelle façade d'inspiration classique avec un fronton triangulaire.

Pendant la Première Guerre mondiale, l'église est décorée comme un lazaret. Lors de la libération en septembre 1918, l'église a été gravement endommagée par l'artillerie anglaise et allemande.

[EN] Description

Oriented place of worship surrounded by a grassy square with some trees and shrubs. To the east of the church is the former castle of the lords of Rekkem or ten Bulcke. Church and court are traditionally connected. South of the church parking.

The walled cemetery was transferred to Groenestraat in 1954 and was cleared up in the 1960s. Southwest of the church wooden Christ on the cross under a curved roof; bluestone memorial plaque with inscription: 'Remembrance - Commitment of - Congregation Rekkem - to the Holy Heart - of Jesus - 27 June 1965'.

Despite the various renovations over the centuries, the church kept its global map from the Romanesque period.

In 1163 there was already an 'ecclesia' or parish church in Rekkem. Probably built in the early 12th century on behalf of Mr. van Rekkem, after which he donated everything to the diocese or donated the plot after which it was built on. The church was founded on the basis of the Rekkem-Ter Hagen glory, near the castle farm of the glory.

1658: the Romanesque church is largely destroyed by fire, lit by French soldiers. The church was partially restored in 1660 and is taken back into use.

1664: completion of the restoration to, among other things, the celebration tower, choir and side altars.
Compared to the Romanesque church, the church now has a different tower needle and raised lateral naves.

1679: start of the construction of a new choir that was postponed for financial reasons. Finished in 1683.

In the course of the 18th century, a number of smaller volumes were added, including an external stair tower (northeast) and a small side chapel (south).

1771: founding of sacristy (demolished and replaced during the restoration campaign in 1947-52).

In 1835-1837: In the 19th century it was found that the church had become too small for all parishioners. It is decided to expand the church with two bays to the west. In 1835 the proposal of architect Vuylsteke from Geluwe is retained. The façade and the portal are demolished and the ship is extended by two bays. The church is then given a new classicist-inspired façade with a triangular pediment.

During the First World War the church is decorated as a lazaret. During the liberation in September 1918, the church was severely damaged by the English and German artillery.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Moeskroenstraat