Planet Mercury & God Mercury, Slaný, Czechia
33U E 434688 N 5564906
Hlava boha Merkura na atice budovy Obchodní akademie ve Slaném / Head of the god Mercury on the attic of the Business Academy building in Slaný
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: Hlava boha Merkura na atice budovy Obchodní akademie ve Slaném. Budova na dnešním Smetanove námestí byla postavena v roce 1932. (visit link)

Merkur, též Mercurius, je v rímské mytologii buh obchodu, zisku, cestování, lsti, zlodeju a je také poslem bohu. Jeho protejškem a vzorem v recké mytologii je buh Hermés. Jako posel bohu bývá zobrazován s okrídlenými botami ci okrídlenou prilbou, drží caduceus - cadeus se dvema propletenými hady.

Merkur je Slunci nejbližší a soucasne i nejmenší planetou slunecní soustavy, dosahuje pouze o 40 % vetší velikosti než pozemský Mesíc a je menší než Jupiteruv mesíc Ganymed a Saturnuv Titan. Merkur nemá žádný mesíc. Jeho obežná dráha je ze všech planet nejblíže ke Slunci a jeden obeh trvá pouze 87,969 dne.

EN: Head of the god Mercury on the attic of the Business Academy building in Slaný. The building on today's Smetana Square was built in 1932. (visit link)

Mercury, also Mercurius, is a god of commerce, profit, travel, trickery, thieves, and a messenger of the gods in Roman mythology. His counterpart and role model in Greek mythology is the god Hermes. As a messenger of the gods, he is depicted with winged boots or a winged helmet, holding a caduceus - a cadeus with two intertwined snakes.

Mercury is the Sun's closest and smallest planet in the Solar System, reaching only 40% larger than Earth's Moon and smaller than Jupiter's Moon Ganymede and Saturn's Titan. Mercury has no month. Its orbit is the closest to the Sun of all planets and only one orbit lasts for 87,969 days.

Celestial Body: Mercury