Sun - Slaný, Czechia
Slunce na veži Staré radnice ve Slaném ú Sun on the tower of the Old Town Hall in Slaný
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: Zlaté slunce na veži historické slánské radnice, nekdy oznacované jako hvezda (podle husitských mystiku, kterí zkoumali tzv. Danielovo proroctví), upomínající na dobu husitských válek na zacátku 15. století (v roce 1419 byl ocekáván konec sveta a prežít melo jen 5 mest (Slaný, Louny, Žatec, Plzen a Klatovy). Ríkalo se tomu urbanisticko-chiliastické pojetí husitu.

Slunce je centrálním telesem slunecní soustavy a od naší planety se nachází ve vzdálenosti 150 000 000 km (1 AU). Jedná se o hvezdu hlavní posloupnosti spektrální trídy G2V, která obíhá okolo stredu naší Galaxie ve vzdálenosti 25 000 - 28 000 svetelných let jednou za 226 miliónu let. Hmotnost Slunce je asi 330 000 x vetší než hmotnost Zeme a predstavuje 99,8 % hmotnosti slunecní soustavy. Prumer Slunce je 1 392 000 km což je 109x více než naše Zeme. Stárí Slunce je odhadováno na 4,6 miliardy let, což ho radí mezi hvezdy stredního veku, a bude svítit ješte zhruba 5 - 7 miliard let. Povrchová teplota je približne 5 800 K, teplota v jádre je odhadována na 15 000 000 K. Slunce rotuje okolo své osy približne jednou za 27 dnu, doba rotace roste smerem od rovníku k pólum (doba rotace na rovníku je 25 dnu, na pólech 36 dnu). Tato rozdílná rotace svedcí o tom, že Slunce není pevné teleso, ale je složeno z plazmatu žhavých plynu. Slunce je nejjasnejším telesem na obloze, jeho zdánlivá hvezdná velikost je -26,74 magnitudy a absolutní hvezdná velikost je + 4,1 magnitudy. Stejne jako všechny hvezdy hlavní posloupnosti, i Slunce zárí díky termonukleárním reakcím v jádre. Povrch se neustále mení, vznikají a zanikají slunecní skvrny, protuberance, erupce i jiné slunecní útvary. Slunce ovlivnuje ostatní telesa Slunecní soustavy nejen gravitacne, ale i zárením v širokém spektru vlnových délek, magnetickým polem a slunecním vetrem.

EN: The golden sun on the tower of the historic Slaný town hall, sometimes referred to as a star (according to the Hussite mystics who examined the so-called Daniel's prophecy), commemorating the Hussite wars at the beginning of the 15th century (in 1419 Slaný, Louny, Žatec, Plzen and Klatovy) called the urban-chiliastic concept of the Hussites.

The Sun is the central body of the solar system and is 150,000,000 km (1 AU) from our planet. It is a star of the main sequence of the G2V spectral class, orbiting the center of our Galaxy at 25,000 to 28,000 light-years every 226 million years. The mass of the Sun is about 330,000 times the mass of the Earth, representing 99.8% of the mass of the solar system. The Sun's average is 1,392,000 km, which is 109 times more than our Earth. The Sun is estimated to be 4.6 billion years old, making it a middle-aged star, and will continue to shine for about 5-7 billion years. The surface temperature is approximately 5 800 K, the core temperature is estimated at 15 000 000 K. The sun rotates about its axis approximately every 27 days, the rotation time increases from the equator to the poles (rotation time on the equator is 25 days, at poles 36 days). This different rotation suggests that the Sun is not a solid body, but is composed of a plasma of hot gases. The Sun is the brightest body in the sky, its apparent stellar magnitude is -26.74 magnitude, and the absolute stellar magnitude is + 4.1 magnitude. Like all stars in the main sequence, the Sun shines through thermonuclear reactions in the nucleus. The surface is constantly changing, causing sunspots, prominences, eruptions and other sun formations to disappear. The Sun affects other solar system bodies not only by gravity, but also by radiation in a wide spectrum of wavelengths, magnetic field and solar wind.

Celestial Body: Star