Au Sommet de la Belgique, Signal de Botrange, Belgium
Signal de Botrange, On the Top of Belgium
Location: Liège, Belgium

NL

Het Signaal van Botrange (Frans: Signal de Botrange) in de Hoge Venen is met 694 meter boven TAW het hoogste punt van België. De topografische prominentie bedraagt 119 meter. De dominantie bedraagt 32,47 kilometer.[1] De dichtstbijzijnde hogere top is de Hohe Acht in Duitsland, gelegen op ongeveer 67 kilometer afstand.

In 1804 bouwde de Franse kolonel Tranchot een eerste houten toren voor landmeetkundige metingen. In 1899 werd deze door de Duitsers vervangen door een houten toren van 30 m hoog om de grens met België te bewaken. De toren verdween in 1925 om in 1934 plaats te maken voor het huidige complex.

FR

Le signal de Botrange est situé sur le plateau des Hautes Fagnes en province de Liège. Point culminant de la Belgique, il est dès lors aussi le point le plus haut de la région wallonne, du massif ardennais ainsi que celui du Benelux. Son altitude est de 694 mètres. Il dépasse le Weisser Stein (693 m) à Murrange, la baraque Michel (674 m) et la baraque de Fraiture (652 m). La butte Baltia, monticule de terre élevé en 1923 permet d'atteindre artificiellement l'altitude symbolique de 700 mètres2 et une tour en pierre construite en 1934 culmine à 718 m

EN

Signal de Botrange (German Baldringen, Latin Sicco Campo) is the highest point in Belgium, located in the High Fens (Hautes Fagnes in French, Hoge Venen in Dutch, Hohes Venn in German), at 694 metres (2,277 ft). It is the top of a broad plateau and a road crosses the summit, passing an adjacent café. It is also the highest point in the Walloon Region, the Ardennes and the Benelux countries.
Location Name: Signal de Botrange