1716 - Marian Column -  Nový Bydžov, Czech Republic
A several chronograms on the Marian Column in Nový Bydžov
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The chronograms are located on the Marian Columns. The Roman numerals of chronograms are larger than the other letters and are not color-coded from the rest of the text.

The year 1716 from the chronograms referring to erection of the column.

The chronograms:
CharItas DeI DIff Vsaest In CorDIbVs nostrIs // 1716
eX Voto ConCepto pIo De More // 1716
DeI para regInae aLabe orIgInaLI eXeMptae saCro honorI // 1716
aMor bIDzoVIensIs hoCopVs erIgIfeCIt // 1716
DIVIs CaLItIbVs grassante MaLIgna peste patronIs // 1716

In te speM InVenIo fLos CLerI DIVe Ioes // 1716
hIC patrIae CIVes InDeMnes serVat In Igne // 1716
Infesta hInC raDIans aVerte InCenDIa DIVe // 1716
VVenCesLae tVos DIta et soLare boheMos // 1716

=========================================================

Sloup byl podle pametního zápisu založen už 3. kvetna 1697, kdy byly "položeny grunty pro sloup a obraz rodicky Boží Panenky Marie v prostred rynku". Celé sousoší v základní podobe vzniklo až v roce 1716, po morové nákaze, která postihla mesto v predchozím roce. Na ctyrboké základne se sochami ve výklencích a na horních rozích je na ctyrbokém soklu sloup zakoncený ozdobnou hlavicí a sochou P. Marie Neposkvrneného pocetí (Immaculatou) . Plastika výrazného umeleckého rukopisu se typologicky hlásí už do konce 17. století a byla nepochybne osazena na nižším sloupu, blíže divákovu pohledu. Je také tesána z kvalitnejšího tvrdšího pískovce. Sochy ve výklencích : východne sv. Rochus, jižne sv. Josef s Ježíškem z r. 1941 od horického sochare Karla Samohrda (puvodne ležící sv. Rozálie, po úpravách od roku 1891 stojící sv. Ludmila od pražského sochare J. Bartha a po jejím znicení uvedená novobarokní plastika), západne sv. Šebestián, severne sv. František Xaverský Sochy na horních rozích : jihovýchodne sv. Jan Nepomucký, jihozápadne sv. Vavrinec, severozápadne sv. Václav a severovýchodne sv. Florián. Jednotlivé latinské nápisy obsahují v chronogramech datum ukoncení sousoší a další data pozdejších oprav.
Type of numerals used: Roman

Text of the original chronogram: CharItas DeI DIff Vsaest In CorDIbVs nostrIs // eX Voto ConCepto pIo De More // DeI para regInae aLabe orIgInaLI eXeMptae saCro honorI // aMor bIDzoVIensIs hoCopVs erIgIfeCIt // DIVIs CaLItIbVs grassante MaLIgna peste patronIs // In te

Pure chronogram?: no

Natural chronogram?: no