Centraal Station - Koningin Astridplein 27 - Antwerp, Belgium
Centraal Station in Antwerp.
Location: Antwerpen, Belgium

[NL] "Modo Middenstatie. Begrensd door het Koningin Astridplein aan de noordzijde, Pelikaansstraat aan de westzijde en Dierentuin aan de oostzijde.

De eerste Belgische spoorlijn, het segment Brussel-Mechelen, werd ingehuldigd op 5 mei 1835; op 3 mei 1836 volgde het segment Mechelen-Antwerpen. Het allereerste station te Antwerpen, toen "Antwerpen-Oost", was niet meer dan een houten barak gelegen buiten de toenmalige vestingen aan het begin van de Carnotstraat. Toen in 1843 de Schelde-Rijn-spoorweg werd geopend, werd een bijkomend goederenstation opgetrokken aan de gedempte Ankerrui. In 1854 werd het oude reizigersstation vervangen, nog steeds door een houten station, ter plaatse van het huidige Koningin Astridplein en de doorgang in de stadswallen aan de Teniersplaats door een stadspoort. Kort na de ingebruikname van dit station, met name op 26 juni 1854, werd de lijn Antwerpen-Roosendaal-Moerdijk officieel ingehuldigd. Toen in 1859 werd besloten de Spaanse vestingen te slopen, waardoor de militaire erfdienstbaarheden vervielen, die het bouwen van constructies uit bestendige materialen in een zone van 585 meter rond de vestingwal verboden, overwoog men de bouw van een stenen station. Men besloot het nieuwe station op te richten op de plaats van het oude en de spoorwegbedding te verhogen. De uitvoering der werken dateert van 1895-05. In de loop der jaren werden een aantal wijzigingen aangebracht. Bij Koninklijk Besluit van 12 maart 1975 werden reizigersgebouw, spoorweghal, verhoogde berm tot juist voorbij de Lange Kievitsstraat als monument beschermd. Schade veroorzaakt door vliegende bommen en ernstige erosieverschijnselen van stenen en metalen onderdelen noopte tot restauratiewerken, die sedert 1987 in uitvoering zijn.

Het Centraal Station bevat drie voorname onderdelen: het boven de grond verheven metselwerk waarop de spoorlijnen zijn gelegd, de overdekte spoorweghal voor aankomst en vertrek en het eigenlijke stationsgebouw met diensten en lokettenzaal.

De werken voor de ophoging van de spoorweg werden aangevat in 1895. Over een lengte van 1500 meter, met name van de De Keyserlei tot de Zurenborgstraat, werd een berm opgeworpen van 5,96 meter hoogte die naar de nieuwe vestingen toe geleidelijk tot op het grondpeil zou afzakken; ter hoogte van Ploegstraat, Lange Kievitsstraat, Plantin en Moretuslei, Provinciestraat en Arendstraat werden stenen tunnels aangebracht en aan de Belgiëlei een metalen brugconstructie. Als gevolg hiervan diende men ook de ringspoorweg rond de stad op te hogen; deze was aangelegd in 1873 langsheen de nieuwe vestinggordel ter vervanging van vroegere verbindingen door bebouwde stadswijken. Ter hoogte van de Draakplaats werd een bogenviaduct van 75 meter gebouwd; dit gebeurde ook tussen de zogenaamde "Herentalse Poort" en de "Leopoldpoort", ongeveer ter hoogte van huidige Stenen Brug en Luitenant Naeyaertplein langsheen de Engelse Lei (Borgerhout), waar over een lengte van 850 meter een volledig met bogen opengewerkte structuur tot stand kwam. De ophogingswerken en bouw der viaducten worden toegeschreven aan ingenieur C. Van Bogaert in samenwerking met Jan Van Asperen.

Verhoogde bermen binnen de ringspoorweg "de Centers", aan weerszijde bekleed met velerlei kleurige steensoorten afkomstig van Belgische groeven, ter hoogte van de sporen afgezet met ijzeren of stenen leuningen en kunstig vermeerderd met torens, torentjes, sculpturen, smeedwerk en mozaïeken. De vele torentjes geven toegang tot de dwars onder de sporen doorlopende spaarvelden in het metselwerk der gewelven, die ten gevolge van de zware trillingen regelmatig moeten worden geschouwd.

..."

(visit link)

[EN] "Modo Central Station. Bordered by the Koningin Astridplein on the north side, Pelikaansstraat on the west side and Dierentuin on the east side.

The first Belgian railway line, the Brussels-Mechelen segment, was inaugurated on 5 May 1835; the Mechelen-Antwerp segment followed on 3 May 1836. The very first station in Antwerp, then "Antwerpen-Oost", was no more than a wooden barrack located outside the then fortifications at the beginning of the Carnotstraat. When the Scheldt-Rhine railway was opened in 1843, an additional freight station was built at the damped Ankerrui. In 1854 the old passenger station was replaced, still by a wooden station, at the present Koningin Astridplein and the passage in the ramparts at the Teniersplaats by a city gate. Shortly after the inauguration of this station, especially on 26 June 1854, the line Antwerpen-Roosendaal-Moerdijk was officially inaugurated. When the decision was taken in 1859 to demolish the Spanish fortifications, which had the effect of abolishing the military easements that forbid the building of constructions from resistant materials in a zone of 585 metres around the rampart, the construction of a stone station was considered. It was decided to build the new station on the site of the old one and to raise the level of the railway line. The execution of the works dates from 1895-05. Over the years a number of changes were made. By Royal Decree of 12 March 1975, the passenger building, the railway hall and the elevated embankment just beyond the Lange Kievitsstraat were protected as a monument. Damage caused by flying bombs and serious erosion of stones and metal parts necessitated restoration works, which have been in progress since 1987.

The Central Station contains three main parts: the above-ground masonry on which the railway lines have been laid, the covered railway hall for arrivals and departures and the actual station building with services and ticket office space.

Work on the railway embankment began in 1895. Over a length of 1500 metres, in particular from the De Keyserlei to the Zurenborgstraat, an embankment with a height of 5.96 metres was erected which would gradually descend to ground level towards the new fortifications; at the level of the Ploegstraat, Lange Kievitsstraat, Plantin en Moretuslei, Provinciestraat and Arendstraat, stone tunnels were installed and a metal bridge construction was erected at the Belgians. As a result, the ring railway around the city had to be raised; it was built in 1873 along the new fortress belt to replace earlier connections with built-up areas. At the Dragon's Site, a 75-metre arched viaduct was built; this also happened between the so-called "Herental Gate" and the "Leopold Gate", approximately at the level of the current Stone Bridge and Lieutenant Naeyaert Square along the Engelse Lei (Borgerhout), where a fully arched structure was created over a length of 850 metres. The elevation works and construction of the viaducts are attributed to engineer C. Van Bogaert in collaboration with Jan Van Asperen.

Raised verges within the ring railway "the Centers", on both sides covered with many colorful stones from Belgian quarries, at the level of the tracks deposited with iron or stone railings and skillfully increased with towers, turrets, sculptures, ironwork and mosaics. The many turrets give access to the savings fields in the masonry of the vaults that run right under the tracks, which have to be regularly observed due to the heavy vibrations.

..."

Translated with Deepl Translator