Willemdok - Antwerp, Belgium
Willemdok in Antwerp.
Location: Antwerpen, Belgium

[NL] "Het Willemdok ligt in Noord-Antwerpen en ligt naast het oudere Bonapartedok. Het Willemdok heeft een lengte van 378 m en een breedte van 198 m. Het dok is met 6 m iets dieper dan het Bonapartedok. Het Willemdok werd ontworpen en aangelegd in 1803-1812 ingevolge een decreet van 26 juli 1803 van Napoleon Bonaparte en kwam in 1813 in gebruik als "le grand bassin". Het werd, net als het Bonapartedok ("le petit bassin"), ontworpen door Nicolas Mengin. In 1815 schonk de koning der Nederlanden het aan de Stad Antwerpen.

Het Willemdok werd verkleind door kaaiverbredingen in 1878: Oostkaai nr 5 van 19 m naar 43 m en Zuidkaai nr 6 en 7 van 22 m naar 40 m, wegens tekort aan stapelplaatsen door het sterk toenemende goederenverkeer. Het Willemdok werd echter nog verder verkleind in 1885, door verbreding van een, door te lage waterstand, ingestort gedeelte (ca. 110 m in 1884) van noordkaai nr 4 (10 m x 175 m), thans 5,73 ha.

Op nrs 6A en 6B zijn de voormalige opslagmagazijnen van Pakhoed. Nu zijn het flatgebouwen en loften. Op nr. 8 stond het voormalige Oostershuis van de Hanzesteden op de vooruitstekende kademuren, die het Bonaparte- en Willemdok scheidt met de Nassaubrug. Daar ligt het MAS Museum aan de Stroom. Aan kaai 4A, 4B en 4C zijn woonhuizen, scheepskantoren, restaurants en cafés met grote terrassen. De oude hangars zijn verdwenen en er staan nu open afdaken met parkeer- en wandelgelegenheden. Deze open afdaken zijn vernieuwd en in de oorspronkelijke stijl neergezet, zoals ze 150 à 200 geleden jaar waren. Zwarte kanonballen markeren de rijrichting. Opgelegde spitsen lagen aan die nummeringen, maar hebben thans plaats moeten maken voor pleziervaartuigen. Enkele opgelegde spitsen liggen er nog, maar dat zijn drijvende museumschepen. In één ervan kan men in het omgebouwde laadruim oude archieffoto's en scheepsattributen bekijken.

Het Willemdok wordt nu uitsluitend gebruikt voor pleziervaartuigen en jachten. In 2000 werden in het Willemdok aanlegsteigers aangebracht voor jachten. Het is nu een geliefkoosde jachthaven voor Belgen, maar vooral ook buitenlandse jachten, die hier bijna direct in het centrum van de stad liggen, ideaal voor stadsbezoeken.

Het Willemdok is genoemd naar de Nederlandse koning Willem I der Nederlanden, die de onafgewerkte dokken in 1815 aan de Stad Antwerpen schonk. Achter het dok, aan de oostzijde, stonden de 19e-eeuwse Koninklijke Stapelhuizen of de Entrepot, aan de ernaar genoemde Entrepotkaai. Aan de oostzijde van het Willemdok brandde het Koninklijk Stapelhuis op 5 juni 1901 grotendeels af. Daarna werd het heropgebouwd. Koning Willem I der Nederlanden legde de eerste steen ervan in 1830, enige maanden vóór de scheiding van de Nederlanden. Deze Koninklijke Stapelhuizen met zijn goederentreindepot en sporen (een onderdeel van het station Antwerpen-Dokken en -Stapelplaatsen) zijn allemaal in maart 1990 afgebroken en gesloopt. Er was protest tegen het slopen, om het 'Industriële Erfgoed' te bewaren. Het protest mocht niet baten. Het enorme complex werd tot aan de daar achterliggende Italiëlei afgebroken.

Op de Entrepotkaai staan nu de witte imposante moderne gebouwen van het Havenhuis van de Stad Antwerpen en daarachter het Express Holiday Inn-hotel en het Stedelijke Belastingsgebouw. Daarnaast zijn er pas nieuwe gebouwen gekomen voor zakenkantoren en dure flatgebouwen en is verder in ontwikkelling. Het appartementsgebouw, opgetrokken op de plaats van de Koninklijke Stapelhuizen, draagt de naam Het Koninklijk Entrepot."

(visit link)

[EN] "The Willemdok is located in North-Antwerp and is next to the older Bonapartedok. The Willemdok has a length of 378 m and a width of 198 m. At 6 m the dock is slightly deeper than the Bonaparte dock. The Willemdok was designed and constructed in 1803-1812 by decree of 26 July 1803 of Napoleon Bonaparte and came into use in 1813 as a "le grand bassin". It was designed by Nicolas Mengin, just like the Bonapartedok ("le petit bassin"). In 1815 the king of the Netherlands donated it to the city of Antwerp.

The Willemdok was reduced by quay widening in 1878: Oostkaai nr 5 from 19 m to 43 m and Zuidkaai nr 6 and 7 from 22 m to 40 m, due to a shortage of stacking places due to the strongly increasing goods traffic. However, the Willemdok was further reduced in 1885 by widening a collapsed section (approx. 110 m in 1884) of north quay nr 4 (10 m x 175 m), now 5.73 ha, due to too low a water level.

At Nos 6A and 6B are the former Pakhoed warehouses. Now they are apartment buildings and lofty buildings. At nr. 8 the former Eastern House of the Hanseatic cities stood on the protruding quay walls, which separate the Bonaparte- and Willemdok with the Nassaubrug. This is where the MAS Museum on the River is located. At quay 4A, 4B and 4C there are houses, ship offices, restaurants and cafes with large terraces. The old hangars have disappeared and there are now open roofs with parking and walking facilities. These open roofs have been renewed and built in the original style, as they were 150 to 200 years ago. Black cannonballs mark the direction of travel. The imposed peaks were the result of these numbers, but have now had to make way for pleasure boats. Some imposed spires are still there, but these are floating museum ships. In one of them you can see old archive photographs and ship's attributes in the converted cargo hold.

The Willemdok is now only used for pleasure craft and yachts. In 2000, jetties for yachts were installed in the Willemdok. It is now a popular marina for Belgians, but especially for foreign yachts, which are located almost directly in the centre of the city, ideal for city visits.

The Willemdok is named after the Dutch king William I of the Netherlands, who donated the unfinished docks to the City of Antwerp in 1815. Behind the dock, on the east side, were the 19th-century Royal Stack Houses or the Entrepot, on the Entrepotkaai, which is named after it. On the east side of the Willemdok, the Royal Stack House was largely destroyed by fire on 5 June 1901. It was then rebuilt. King William I of the Netherlands laid the foundation stone in 1830, a few months before the division of the Netherlands. These Royal Stacker Houses with their goods train depot and tracks (part of the Antwerp-Docks and Stacker stations) were all demolished and demolished in March 1990. There was a protest against the demolition, in order to preserve the 'Industrial Heritage'. The protest was to no avail. The enormous complex was demolished up to the Italiëlei behind it.

On the Entrepotkaai now stand the impressive white modern buildings of the Port House of the City of Antwerp and behind them the Express Holiday Inn hotel and the Stedelijke Belastingsgebouw. In addition, new buildings for business offices and expensive apartment buildings have just been added and are still being developed. The apartment building, built on the site of the Koninklijke Stapelhuizen (Royal Stack Houses), bears the name Het Koninklijk Entrepot (The Royal Entrepot)."

Translated with Deepl Translator