1715 - Marian Column - Moravská Trebová, Czech Republic
The eight chronograms on the Marian Column in centre of Moravská Trebová
Location: Pardubický kraj, Czechia

The chronograms are located on the Marian Column. The Roman numerals of chronograms are larger than the other letters and are red color-coded from the rest of the text.

The year 1715 from the chronograms referring to erection of the column.

The chronograms:
Magna trIas nostrae tIbI sInt In saeCVLa LaVDes // 1715
hIC qVI pestIferIs CaeDe MIsertVs eras // 1715

saCra DeI genItrIX MerItos hos posCIt // 1715
honores VnICa qVae nostrI stat MeDICIna forI // 1715

sIste hIC et DIsCas Voto IaM stare VIator // 1715
ne IaCIat neMesIs tVrgIDa teLa LVIs // 1715

Conterret fVrIIs aegros epIDeMIa CIVes // 1715
LIbanDo DIVIs DesInIt arCta LVes // 1715

The other Latin inscription:
ANNO 1718 OPTIVLANTE DECANO BLVMENWITZ SENATVS ET POPVLVS RESTAVRAVIT

VBI HIC IN TRIBOVIA INTRA SEPTIMESTRE IN PESTE DECESSERANT PII SACERDOTES QVATVOR CONSVL IVDEX QVINQVE SENATORES AC EX RELIQVO POPVLO PIO CIRCITER PERSONAE NONCENTAE INGRESSA DVCIS SVI SERENISSIMI BENEFICENTIA VRBIS TRIBOVIENSIS DECAANVS SENATVS ET POPVLVS POST PESTEM SVPERSTES IPSA QVAE VOVIT POSTERIS ERIXIT (Na levé strane velkého podstavce)
AETERNVM BENEDICTAE SANCTAE VNI TRINITATI ERECTAE HAE STATVAE CASTAE DEI MATRIS ET VIRGINIS AC SANCTI IOSEPHI SEBASTIANI ROCHI FRANCISCI CAROLI BOROMEI ANTONII IOANIS PETRI ROSALIAE PRO AVERTENDIS MOESTIS CONTAGII NECIBVS AB INGENTI VRBIS BENEFACTORE SERENISSIMI DVCE ANTONIO FLORIANO DE LICHTENSTEIN E VERO AMORIS VOTO ET DEVINCTISSIMA CIVITATE TRIBOVIENSI DICATAE DEDICANTVR

DEO RESIGNATI AC MORTE AB REPTI STATVAS CVRARVNT SINE LABE CONCEPTAE CASTAEQVE CHRISTI GENITRICIS CHRISTIAANVS OEHLMAN AB BINAS ALIAS FRANCISCVS KILIANVS TEMER CEROPLASTA AC IOANNES BAPTISTA FASOLI DEO MATRI ET PATRONIS GRATI SVPERSTITES CAETERAS EFFIGIES FIERI FECERVNT IOANNES ANTONIVS STEHR IN CIVITATE PAROCHVS ET RVRI DECANVS ET BERNARDVS SPALOVSKY TRIBOVIANE AC TIRNAVIE CAPITANEVS DANIEL ZINKE IN CONTAGIONIS LVE CONRECTOR AC SYNDICVS CHRISTIANVS TRAVMB SVB PESTE DIRECTOR PETRVS QVARINI MEDICVS PESTES LAETALES SANNAS GEORGIVS STIGLITZ CIVIS BRAXATOR ELISABETH DEFVNCTI GEORGII RICHTER CONSVLIS VIDVATA CONIVX

=========================================================

Po polovine roku 1715 až do zacátku r. 1716 postihla Moravskou Trebovou velká epidemie moru, pri které zemrelo 900 obyvatel vcetne predstavitelu mesta a církve (viz nápis na soklu sloupu). Koncem r. 1715 požádala rada mesta olomouckou biskupskou konzistor o souhlas s postavením sloupu uprostred námestí. Se stavbou souhlasil i majitel panství Antonín Florián z Lichtensteina. Stavbou sloupu byl poveren olomoucký sochar Johann Sturmer se svojí dílnou.

Morový sloup stojí uprostred trebovského námestí. Skládá se z architektonického základu, na kterém jsou osazeny sochy svetcu. Materiálem architektonických prvku je místní pískovec, sochy jsou z mladejovského pískovce. Na osmibokém základu o trech stupních je osazena balustráda, tvorená hranolovými balustrami se širokým soklíkem a entazí. Mezi balustrami jsou na rozích hranolové sokly s obdélnými zrcadly, které spolecne s kuželkami nesou hladký parapet, který je smerem k radnici prerušen a mezi dvema sokly jsou zde osazena kovaná vrátka se zlacenými detaily. Za zábradlím stojí velký ctyrboký hranolový sokl s nakoso postavenými vydelenými cástmi v rozích. Sokl je profilovaný a nad ním se na stejném pudorysu zvedá architektonický podstavec s volutami v rozích. Uprostred každé strany je akantová kartuše s nápisem, jen naproti radnici je oválné okénko s kovanou mríží se zlatými hvezdami, za kterým je jeskyne sv. Rozálie. Nad rímsou soklu stojí nad volutami v rozích postavy morových svetcu (sv. Šebestiána, Rocha, Františka Borgiáše a Karla Boromejského), uprostred mezi nimi se zvedá sokl sloupu, který je na stranách obklopen zvýšenými sokly dalších soch svetcu (sv. Josef, Antonín Paduánský, Petr a Jan Nepomucký), pod každou z techto soch je akantová kartuše s oválným zrcadlem s nápisem a chronogramy. Na dvou hranolových soklech se zvedá sloup s korintskou hlavicí,který nese postavu Immaculaty na zemekouli, šlapající na hlavu hada. Panna Marie má pozlacenou kruhovou svatozár s hvezdami osazenou do vrchní cásti zad.
Type of numerals used: Roman

Text of the original chronogram: Magna trIas nostrae tIbI sInt In saeCVLa LaVDes // hIC qVI pestIferIs CaeDe MIsertVs eras // saCra DeI genItrIX MerItos hos posCIt // honores VnICa qVae nostrI stat MeDICIna forI // sIste hIC et DIsCas Voto IaM stare VIator // ne IaCIat neMesI

Pure chronogram?: no

Natural chronogram?: no