Marian Column - Bukovice, Czech Republic
Marian Column - Bukovice
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Sloup je postaven na podstavci tvaru kvádru s profily v dolní cásti a profilovanou rímsou v horní cásti. Sloup s jednoduchou patkou má entási a nahore na zjednodušené pseudoionské hlavici stojí na kouli s hadem Panna Marie, v pravé ruce drží a adoruje Ježíška. Socha má dramatický esovitý pohyb a kolem hlavy má kruhovou svatozár s pozlacenými hvezdami. Vzadu je nápis psaný humanitní minuskulou s chronogramem tVae sanCta et InnoCentIVI gIneae ConCei tIonIse sVe dve DeVote sVo DVe bVC CaViCenses, vpredu je nápis psaný stejným písmem rovnež s chronogramem aVe Virgo qVae sine taCt tVDorIs In Venta es Mater saLVatorIs nos tVo praesenta IL Io reno. Pod nápisem vpredu je vrocení 1873. Sloup je zhotoven z místního pískovce, svatozár je kovová. Sloup souvisí s pusobením opata Benno II. Lobla.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column