Milník / Milestone, Martineves-Pohorice, Czechia
33U E 440206 N 5582237
Starý milník 1,5km severne od obce Martineves-Pohorice // Old milestone 1.5 km north of Martinice-Pohorice
Location: Ústecký kraj, Czechia

CZ: Témer 4m vysoký pískovcový milník s oktagonálním prurezem dríku. V horní cásti je dnes už necitelný erb, podle plášte patrne knížecí, sloup byl nahore ukoncen šlechtickou korunkou (dnes nekompletní). Milník je bez nápisu, s množstvím škrábancu a vrypu. Podle literatury pochází z poloviny 18. století.
Milník stojí u staré formanské cesty vedoucí z Prahy, pres Radešínek a Pohorice (zde je dochován zájezdní hostinec c.p. 37), do Saska (Lipsko, Dráždany, Berlín). Cesta byla opuštena v polovine 19. století, v souvislosti s vybudováním nových silnic a nástupem železnice.

ENG: Almost 4m high sandstone milestone with octagonal shaft cross section. In the upper part is now unreadable coat of arms, according to the cloak probably princely, the column was topped with a noble crown (today incomplete). The milestone is free of inscriptions, with many scratches. According to literature, it comes from the mid-18th century.
The milestone stands by the old forman road leading from Prague, through Radešínek and Pohorice (the inn no. 37 has been preserved here) to Saxony (Leipzig, Dresden, Berlin). The road was abandoned in the middle of the 19th century in connection with the construction of new roads and the advent of railways.
Condition: Worn

Material: Stone