Stenen Man - Harlingen, Friesland, Netherlands
Stenen Man in Harlingen, Netherlands.
Location: Friesland, Netherlands

"e Stenen Man op de Westerzeedijk in Harlingen is een replica van een monumentale grenspaal die in 1576 werd geplaatst om het midden van de Vijfdeelenzeedijken te markeren. Deze grenspaal in renaissancestijl was geïnspireerd op de Romeinse goden Terminus, van de grens, en Janus, van het begin en het eind. De officiële naam was terminus, maar de volksmond maakte er Stenen Man van.

De Vijfdeelenzeedijken strekten zich uit tussen Makkum en Het Bildt. Ze waren in onderhoud bij het waterschap met de naam Contributie der Vijfdeelenzeedijken binnen- en buitendijks. Binnen dit waterschap werkten twee groepen dijkplichtigen samen: buitendijkers, de bewoners van het gebied dat bij een zeedijkdoorbraak direct onder water kwam te staan, en binnendijkers, bewoners van het gebied achter de slaperdijk de Slachte. Buitendijkers werden veel zwaarder belast dan binnendijkers en omdat de geschillen daarover niet bevredigend konden worden opgelost wilden beide partijen een eigen helft in onderhoud, zodat ze niets meer met elkaar hadden te maken. De scheiding zou ingaan als de dijken na de reeks stormen en stormvloeden sinds 1570 op de afgesproken hoogte zouden zijn gebracht. Hoewel dat in 1575 nog niet het geval was drukten raadsheren van het Friese Hof de scheiding door, tegen de zin van de buitendijkers. Deze raadsheren, Johannes Carolus en Adriaan Vastaerts, kwamen daarna met het voorstel om seecker Steenwerck ter plaetse van den scheijdinge te plaatsen. Alleen de binnendijkers waren bereid voor de terminus te betalen. De beide raadsheren legden op 19 juli 1576 de eerste steen. Omstreeks 1725 was de terminus zozeer vervallen dat hij werd afgebroken."

Wikipedia

"he Stone Man on the Westerzeedijk in Harlingen is a replica of a monumental boundary post that was erected in 1576 to mark the middle of the Vijfdeelenzeedijk. This Renaissance style boundary post was inspired by the Roman gods Terminus, from the border, and Janus, from the beginning and the end. The official name was terminus, but the vernacular made it Stone Man.

The Fifth-sea dikes stretched between Makkum and Het Bildt. They were maintained by the water board with the name Contributie der Vijfdeelenzeedijken (Contribution of the Fifth Sea Dikes) both inside and outside the dikes. Within this water board two groups of dyke debtors worked together: outer dike owners, the inhabitants of the area that was immediately flooded in case of a sea dike breach, and inner dike owners, inhabitants of the area behind the slaperdijk de Slachte. The burden on outer dikes was much heavier than that on inner dikes, and because the disputes about this could not be resolved satisfactorily, both parties wanted to maintain their own half, so that they no longer had anything to do with each other. The separation would commence if the dikes had been brought up to the agreed height after the series of storms and storm tides since 1570. Although this was not yet the case in 1575, the Councillors of the Frisian Court pushed the separation through, against the wishes of the outer dikes. These councillors, Johannes Carolus and Adriaan Vastaerts, then came up with the proposal to place seecker Steenwerck in plaetse van den scheijdinge. Only the inner dikes were prepared to pay for the terminus. Both counsellors laid the foundation stone on 19 July 1576. Around 1725 the terminus was so dilapidated that it was demolished."