Former Synagogue, Kralupy nad Vltavou, Czechia
33U E 450724 N 5565464
Bývalá synagoga stojí ve meste Kralupy nad Vltavou v ulici S. K. Neumanna jako cp. 88, nedaleko železnicního nádraží // The former synagogue is located in Kralupy nad Vltavou on S. K. Neumann Street as No. 88, near the railway station.
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: V budove cp. 88 se nacházela v letech 1873 – 1941 synagoga, sloužící Židum, žijícím v Kralupech a blízkém okolí. V roce 1873 byla postavena na tomto míste nová synagoga a nahradila tak modlitebnu v Mikovicích. Budova synagogy je orientována od východu k západu, proto je s ulicí nesoumerná. U této synagogy byl však modlitební sál v prvním patre. V prízemí byla škola a byt rabína, který v ní ucil. Budova synagogy svému úcelu sloužila do roku 1941, kdy byly synagogy ci modlitebny uzavreny a kralupští Židé od 22. února 1942 deportováni nacisty do vyhlazovacích ci koncentracních táboru. Protože behem náletu v breznu r. 1945 byla znicena budova mestské knihovny, došlo k jejímu prestehování do této budovy, knihovna zde byla až do roku 1954. Puvodní funkce synagogy již nikdy nebyla obnovena, protože ze 140 kralupských Židu se témer nikdo nevrátil. V budove synagogy se dnes nachází cukrárna a modlitebna Ceskoslovenské církve husitské. Dne 3. ríjna 2005 byla na tuto budovu umístena pametní deska kralupským obetem holocaustu.

ENG: In the building No. 88 it was in the years 1873 - 1941
a synagogue serving Jews living in Kralupy and its surroundings. In 1873, a new synagogue was built on this site, replacing the chapel in Mikovice. The synagogue building is oriented from east to west, so it is unbalanced with the street. But there was a prayer hall on the first floor at this synagogue. There was a school on the ground floor and a rabbi's apartment, who taught her. The synagogue building served its purpose until 1941, when it was synagogues or prayer rooms closed and Kralupy Jews since February 22, 1942 deported by the Nazis to extermination or concentration camps. Because during the raid in March 1945 the city building was destroyed the library, it was moved to this building, the library it was here until 1954. The original function of the synagogue has never been restored because almost 140 of the Kralupy Jews never returned.The synagogue building now houses a confectionery and prayer room Czechoslovak Hussite Church. On October 3, 2005 she was on this a memorial plaque placed on the Holocaust victims of Kralupy.
Status: Converted to other use

Denomination/Group: Conservative