By using this site, you agree to its use of cookies as provided in our policy.

Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie - Reppel - Limburg
Posted by: Groundspeak Premium Member Axel-F
N 51° 09.224 E 005° 33.352
31U E 678738 N 5670026
Quick Description: De Pastorij op de Monshofstraat, met gracht en binnenplaats, uit 1604 of 1616.
Location: Limburg, Belgium
Date Posted: 6/6/2019 1:20:04 AM
Waymark Code: WM10P9E
Published By: Groundspeak Premium Member Michaelfiles
Views: 0

Long Description:
Beschrijving
De pastorie was afhankelijk van de abdij van Echternach. Vanaf circa 1600 waren de pastoors religieuzen van de abdij van Postel, waarschijnlijk afkomstig van het refugiehuis van de abdij in Bree, dat in de eerste helft van de 17dde eeuw uitgroeide tot een klein klooster. De pastorie wordt voor het eerst vermeld in 1726. Ze is gelegen op een rechthoekig, omgracht en gedeeltelijk ommuurd perceel, met ingang via een poortgebouw in het oosten; hier bevond zich oorspronkelijk een ophaalbrug. Mogelijk functioneerde de pastorie als schans van Reppel, of werd ze op een bestaande schans uit eind 16de eeuw gebouwd zoals te Kaulille. Deze situatie staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77): binnen het omgrachtte kavel bevinden zich twee tegenover elkaar gelegen L-vormige vleugels, waarvan alleen de westelijke bewaard bleef; ten zuiden van deze gebouwen bevond zich de moestuin, ten westen de boomgaard; ten oosten, buiten de omgrachting bevond zich eveneens een boomgaard. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is de oostelijke vleugel reeds verdwenen; het poortgebouw is aangeduid.

Van de resterende L-vormige vleugel is alleen het noordelijke gedeelte (dienstgebouw) oorspronkelijk. De huidige pastorie (westelijke gedeelte) heeft mogelijk een oude kern maar is heden zowel wat betreft volume als ordonnantie volledig te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het oorspronkelijke gedeelte dateert uit de tweede helft van de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw. Gecementeerd bakstenen gebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (mechanische pannen). Smeedijzeren muurankers met krullen. Zonnewijzer in de rechtse travee. De onderbouw werd volledig gewijzigd, de muuropeningen aangepast.

Het poortgebouw is een bakstenen constructie uit de tweede helft van de 18de eeuw, met korfboogpoort, geflankeerd door baksteenpilasters onder mansardedak (leien); duifhuis aan erfzijde. De poort wordt geflankeerd door twee lagere bakstenen gebouwtjes van één travee onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), de zijgevels afgewerkt met aandak, vlechtingen en topstuk.
Bron: (visit link)

Beste bezoeker van dit WM, let alstublieft op het volgende.
Ik besteed liefdevolle aandacht aan mijn Waymarks daarom komen 'visits' zonder een originele foto in aanmerking om te worden verwijderd.
Een paar regels over je bezoek wordt altijd gewaardeerd.
---------------------------------------------------------------
Dear visitor of this WM, please take notice of the following:
I put effort in my waymarks and therefore visits without an original photo are subject for deletion. A few lines about your visit is highly appreciated.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Monshofstraat 11
Reppel, Limburg Belgium
3950


Année de construction/Bouwjaar/Baujahr/Year of construction: 1607

Date d'arrêté/ Datum van het Besluit/ Datum der Unterschutzstellung/ Date of protection: 2018

Numéro de dossier/Dossiernummer/Dateinummer/File number: 70771

URL: [Web Link]

Visit Instructions:
[ENG]
Take one or more personally-obtained photos of the monument, or a very detailed description of your visit may be substituted for a photo.
[FR]
Prenez une ou plusieurs photos personnelles du monument, ou une description très détaillée de votre visite peut se substituer à une photo.
[NL]
Neem een of meer persoonlijk verkregen foto's van het monument, of een zeer gedetailleerde beschrijving van uw bezoek kan in de plaats komen van een foto.
[DE]
Mach ein oder mehreren persönliches Bilden von dem Monument, oder eine sehr detaillierte Beschreibung Ihres Besuchs kann ein Foto ersetzen.

 

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Trails.com Maps
Nearest Waymarks
Nearest Belgium Monument Registers
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Nearest Hotels
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log  
Axel-F visited Pastorie van de Sint-Willibrordusparochie - Reppel - Limburg 6/24/2019 Axel-F visited it