Hotel Olympik by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Hotel Olympik by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Hotel Olympik is a large hotel in the Karlín area of the 8th district of Prague, Czech Republic. The hotel is near the housing facility Invalidovna and the stadium of Cechie Karlín. Hotel Olympik is located at 138 Sokolovská Street.

The Hotel Olympik was designed by a team or architects led by Josef Polak between 1967 and 1971. The hotel was opened to the public in 1973. The building is 73 metres (240 ft) high, it has 21 floors and overlooks the city quarter Karlín.

Source and more information:
(visit link)

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VII'.

=========================================================

K výstavbe devatenáctipatrového hotelu Olympik v Karline došlo v rámci euforie z takzvaného „pražského jara“ 1968, kdy se vlastenecky uvažovalo, že Praha zažádá o usporádání letních olympijských her. O tomto podle našeho názoru nereálném zámeru se žive diskutovalo v tehdejším tisku. Velký Národní stadion, plánovaný ústrední prostor olympijských souteží, mel být vybudován na Maninách. Sídlište Invalidovna se spolu s dalšími ubytovacími kapacitami melo stát olympijskou ves
nicí. Proto i poté, co byl hotel v kvetnu 1971 otevren, získal název podle výše uvedeného zámeru. V té dobe patril Interhotel Olympik se svými 318 pokoji k nejvetším nejen v Praze, ale v celém tehdejším Ceskoslovensku. Od prvopocátku byl zameren na skupinovou klientelu. Na vybudování objektu se projekcne podíleli architekti Josef Polák, Milan Rejchl, Jan Zelený a Vojtech Šalda. Interiéry navrhli architekti Rudolf Hadraba a Zdenek Wasserbauer.

Pet let poté, co byla otevrena výšková budova hotelu, byl dokoncen ješte sousední nízkopodlažní objekt Olympik Garni. Tak se stávající ubytovací kapacita podstatne rozšírila o dalších 267 pokoju Tretí plánovaný objekt celého komplexu, kde mela být krome dalších pokoju zejména restauracní strediska, sauna, bazén a další služby, se své výstavby již nedockal. Svou roli v tom sehrála skutecnost, že tehdejší politictí predstavitelé státu a mesta od zámeru zažádat o usporádání letních olympijských her definitivne upustili.

Již po prvních deseti letech provozu došlo k výmene interiéru hotelových pokoju. Zároven byla velká hala premenena ve velkokapacitní restauracní stredisko. Hosté mohli v té dobe použit i vyhlídkovou kavárnu v nejvyšším, posledním, devatenáctém patre.Ta byla pozdeji premenena v nocní Havana Club. Pravidelne uverejnované inzeráty v denním tisku nabízely široký výber kubánských nápoju a specialit kubánské kuchyne, vše ve spojení s nádhernou vyhlídkou na Prahu. Dále byl v hotelu k dispozici ješte snack bar a z puvodních prostor pro príjem skupin byla vybudována Valtická vinárna s kapacitou padesáti míst a s nabídkou specialit jihomoravské kuchyne.

V kvetnu 1981 oslavoval Interhotel Olympik na Invalidovne deset let provozu. Pri té príležitosti bylo prezentováno, že hotel privítal již 631 000 hostu z tuzemska i ze zahranicí, mezi nimi také delegáty XV. a XVI. sjezdu KSC, nejlepší pracovníky vyznamenané pri príležitosti oslav 1. máje prezidentem republiky, úcastníky vyhlášení souteže o nejlepšího fotbalistu roku a podobne.

Artist: Karel Stolar

Date of Your Photograph: 04/06/2018