Erb Voracických z Pabenic - Malec, Czech Republic
Erb Voracických z Pabenic na podstavci sochy Panny Marie
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Voracictí z Pabenic (též Woracziczky z Pabeinitz) jsou starý ceský vladycký rod, který pozdeji povýšil až do hrabecího stavu. Pocházeli z Pabenic nedaleko Kutné Hory.

Behem 16. století se rozdelili do nekolika vetví, drželi statky po celých Cechách, napríklad Prosec, Prcice, Polánky, Hermanice, Pyšely, Smilkov, Krtenovice, Blanici a dokonce i statky na Morave.

Jan vykonával funkci nejvyššího berníka, Jan Lipolt bojoval proti Švédum za tricetileté války. V 17. století všechny vetve povýšily do panského stavu, v 18. století dokonce do hrabecího. V roce 1704 byl jako první do hrabecího stavu prijat František Helfríd se svými bratry Antonínem, Vojtechem a Leopoldem, který sloužili v císarské armáde jako dustojníci. Helfríd vykonával úrad hejtmana loketského kraje a sloužil u zemského soudu. Venoval se genealogii a heraldice ceských a moravských šlechtických rodin. Jan Kryštof Ignác se na pocátku 18. století stal profesorem filosofie a teologie na pražské univerzite a rektorem koleje u sv. Ignáce. Roku 1778 vymrela nippenburská vetev rodu Bissingen a její poslední potomek Jan Jindrich odkázal své statky svému bratranci Jáchymu Voracickému z Pabenic. Od této doby se rod také nazývá Voracický-Bissingen (Woracziczky-Bissingen).
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Voračičtí z Paběnic

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
na podstavci sochy Panny Marie

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Od počátku 14. století byl erbem Voračických čtvrcený štít se stříbrnými a modrými poli. Od 15. století doplněná ještě o klenot s křídly. V této podobě byl potvrzen i při povýšení do hraběcího stavu roku 1701. Roku 1710 byl přidán srdeční štítek s iniciálami Ferdinanda III. a Leopolda I., klenot orel a dva lvi jako štítonosiči.

Maleč, Czech Republic