Windmill - Prícovy u Sedlcan, Czech Republic
A remnants of windmill
Location: Středočeský kraj, Czechia

Ruins of the windmill are located west of the village on a hillock near the Musík pond. It was built probably before 1606 and was used until the 18th century. Experts say it was a huge rotund tower windmill, without an analogy in present world. The brick building probably contained a wooden structure.

=========================================================

Vetrný mlýn, který se nachází západne od obce Prícovy v okrese Príbram ve Stredoceském kraji, je torzem mohutné technické stavby z 18. století.
Teleso mohutné stavby, která se nachází na parcele c. 579 na katastrálním území Prícovy, se skládá ze dvou cástí. Dve tretiny výšky objektu tvorí mírne kónická spodní cást, zakoncená rímsou z prejzu. Nad rímsou vystupují pozustatky horní cásti stavby, která mela cylindrický tvar. Vnitrek stavby je prázdný, na zdivu jsou zde patrné otisky nekdejší drevené konstrukce stropu. Mlýn má kruhový pudorys o prumeru více než 13 metru, ve spodní cásti je zdivo silné až 1,2 metru.

Jelikož stavba nemá z hlediska svých rozmeru nejen na území CR, ale i v celé Evrope obdoby, bývalo dokonce zpochybnováno, zda se opravdu jednalo o vetrný mlýn. Archeologický a stavební pruzkum, který zde byl proveden v 90. letech 20. století však potvrdil, že objekt opravdu po urcitou dobu sloužil jako vetrný mlýn holandského typu.

Zdroj: (visit link)
Type: Remnant