Vinohrady Sokol House by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Vinohrady Sokol House by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Královské Vinohrady (in English literally "Royal Vineyards") is a cadastral district in Prague.
In the north-west part of Vinohrady, near Italská street, are the Riegrovy sady (Rieger's Orchards) with a great view over Prague, Vinohrady Sokol House and a large beer garden.

Vinohrady Sokol House is one of the largest functionalist buildings in Prague.

The functionalist building of the Vinohrady Sokol House is the work of František Marek and Václav Vejrych. Construction began in 1938, and was completed three years later.
In the lobby there are recessed ceiling lights and the statue of Miroslav Tyrš, the author of which is the sculptor Ladislav Saloun.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VI.'

=========================================================

Soutež na stavbu sokolovny byla vypsána v breznu 1936. Odborne vysoce fundovaná porota vybírala z deseti došlých návrhu. Nejvýše byl ohodnocen projekt znacky „Cíl“ akad. arch. Františka Marka a ing. arch. Václava Vejrycha. V puvodním projektu následne došlo k menším úpravám. Jednak byly zapracovány pripomínky Státní regulacní komise, jednak byl stavební program ponekud omezen, nebot byl pro Sokol príliš financne nárocný.

Hlavní stavební práce byly zadány firme ing. dr. Skorkovský. V kvetnu roku 1938 se zapocalo se zemními pracemi, s pracemi betonárskými o rok pozdeji. Do zimy roku 1939 byla západní cást až po delicí spáru dobetonována a ve východní cásti byla dokoncena podlaha šaten pod hlavním sálem. Na jare roku 1940 byla zabetonována hlavní konstrukce velkého sálu. Od cervence do prosince byly dokonceny práce zednické a osazeno ústrední topení, takže behem zimy byl sál již vytápen a mohlo se pokracovat v dokoncovacích remeslných pracích. V prvním ctvrtletí roku 1941 byly práce dokonceny, zbývalo prenést náradí ze staré telocvicny a cvicení mohlo být zahájeno. Prestože projektovaná zimní plovárna nemohla být zatím pro nedostatek financních prostredku zrízena, bylo pamatováno na stavební úpravy pro její pozdejší realizaci. Plovárna byla dobudována až poté, co budovu zabrali nacisté. Bazén mel rozmery 10x25 m, nejvetší hloubku 2,50 m.

Vnitrní prostory byly rešeny velice úcelne. Snadné orientaci napomáhalo obdobné rešení prízemí a prvního patra. Již ve vstupní dvorane se delily cesty cvicencu od prístupu obecenstva a tech clenu jednoty, kterí vstupovali na galerie a do úradoven. Ústrední prostor, velký sál, umožnoval utkání v košíkové, odbíjené i tenisu. Pro diváky byly vyhrazeny jižní a západní galerie se sedadly i místy k stání. Hrište pro košíkovou bylo i v dorostovém a nácvicném sále. Ve druhém patre byly prostory galerie podél sálu a ve vystupujícím prícném krídle knihovna s cítárnou. Ve dvorane druhého patra šatna pro diváky. Ve tretím patre další místnosti pro telovýchovnou cinnost a úradovna župy. V sokolovne nechybela ani zasedací sín se stupnovite upravenými sedadly pro 130 osob. Mohlo jí být použito pro vetší schuze, promítání telovýchovných filmu, prednášky i loutkové divadlo, jehož jevište priléhalo k celní stene.

Artist: Karel Stolar

Date of Your Photograph: 03/30/2018