Castle Potstejn - Potstejn - Czech Republic
A mediaveal ruin of the castle Potstejn. This castle was found in 13th century.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Málokterý hrad se muže pochlubit tak barvitou historií jako Potštejn. Trosky prastarých zdí jsou svedky pohádkových príbehu. Pocátky Potštejna pripomínají povest o praotci Cechovi, který vystoupil na horu Ríp, prohlásil, že zdejší zeme oplývá strdím a že je tedy vhodné, aby se zde národ usadil a založil svuj stát. Také na Potštejnsko se vydala skupina vladyku s rodinami a celedí. Vedl ji Procek, syn Puty z Krivic, s bratrem Putou. Zdejší hrad založili nekdy po roce 1200. První písemná zmínka o stavbe je ze zacátku 14. století.

Po smrti Viléma z Pernštejna byl osud hradu zpeceten. Jeho vnuk Jaroslav už tolik rozumu nepobral a krom toho, že neblaze proslul pronásledováním Ceských bratrí, vedl rozmarilý život. Zadlužil se natolik, že musel zdedené panství rozprodat – jen pro predstavu, majetek Pernštejnu tehdy zahrnoval víc než dvacet zámku a hradu s nekolika sty vesnic a desítkami mest. Poté se majitelé Potštejna strídali, hrad byl opušten, chátral, až nakonec zpustl v zarostlou zríceninu. V první polovine 18. století získal Potštejnsko rod Harbuval Chamaré. V té dobe už nebylo nepohodlné bydlení na hrade módní, tak si v obci vystaveli barokní zámek. Z rodiny se nejvíce vyznamenal Jan Antonín, který uveril báchorce o loupežnickém poklade na hrade a zríceninu provrtal skrz naskrz, ale nic nenašel. Jeho príbehem se nechal inspirovat známý romanopisec Jirásek a svetlo sveta spatrilo literární dílo Poklad. Také díky nemu se Potštejn dostal do širokého povedomí a byla projevena snaha udržet zríceninu v jakéms takéms svislému stavu. První konzervace zrícenin probehla v roce 1930 a hrad je dodnes v rekonstrukci. Spadá pod stejnojmennou obec a v sezóne je prístupný verejnosti.
Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined