RM: 30666 - Lindertmolen - Beegden
The Sint Lindertmolen is a stand mill in Beegden
Location: Limburg, Netherlands

NL

De Sint Lindertmolen is - met toestemming van Gravin-douairière de Horion in 1790 - tussen Heel en Pnheel gebouwd als een open standaardmolen. In 1856 verplaatst naar de rand van de Beegderheide. In 1928 worden de vier open voeten van de molen voorzien van rondgaande muren, met een dak van asfaltpapier. In 1965 plaatst de molenaar Niessen in zijn schuur een electrische hamerslagmolen en in 1969 vindt een flinke renovatie plaats waardoor ook in de molen weer gemalen kan worden. In 1991 sterft de laatste molenaar, Sjeng Niessen. In 1997 blijkt de standaard zwaar aangetast te zijn door de bonte knaagkever. De Gemeente Heel koopt de molen en een algehele renovatie volgt. De molen wordt uit elkaar gehaald en de enorme standaard wordt vernieuwd. De Potroeden en houten staart worden door gelast staal vervangen. Zoveel mogelijk originele onderdelen worden behandeld en gehandhaafd. Heropening vindt plaats in 2000. Twee jaar later wordt een nieuwe molenschuur gebouwd en ingericht als ontvangst- en inforuimte. De molen krijgt dan zijn naam: Sint Lindertmolen. Sint Lindert oftewel Leonardus was een kluizenaar in de zesde eeuw. Hij is een volksheilige tegen allerlei ziekten en plagen zoals onvruchtbaarheid, reumatiek en veeziekten bij paarden en rundvee. Tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd hij in Beegden vereerd.

EN

The Sint Lindertmolen was built between Heel and Paheel as an open standard mill with the permission of Gravin-Douairière de Horion in 1790. In 1856 moved to the edge of the Beegderheide. In 1928 the four open feet of the mill are provided with circular walls, with a roof of asphalt paper. In 1965, the miller Niessen placed an electric hammer mill in his shed and in 1969 a major renovation took place so that milling could be done in the mill. In 1991 the last miller, Sjeng Niessen, dies. In 1997 the standard turned out to be badly affected by the colorful gobble beetle. De Gemeente Heel buys the mill and an overall renovation follows. The mill is being dismantled and the enormous standard is being renewed. The Potroeden and wooden tail are replaced by welded steel. As many original parts as possible are handled and maintained. Reopening will take place in 2000. Two years later, a new mill barn will be built and equipped as a reception and information room. The mill then gets its name: Sint Lindertmolen. Saint Lindert or Leonardus was a hermit in the sixth century. He is a folk saint against all kinds of diseases and pests such as infertility, rheumatism and livestock diseases in horses and cattle. He was honored in Beegden until the fifties of the twentieth century.

Monument Number: 30666

Address of this Rijksmonument: