Elementary school by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
33U E 461230 N 5549165
This school was recognized as the most beautiful school in the Austro-Hungarian Empire, and is possibly the most beautiful still.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The elementary school standing at head of Lyckovo Square. The school was recognized as the most beautiful school in the Austro-Hungarian Empire, and is possibly the most beautiful still.

The school itself, built in the art nouveau style to a plan by the architect Josef Sakar, was inaugurated in September 1906 by the Archbishop of Prague Lev Skrbenský, and received an imperial visit shortly thereafter from Emperor Franz Josef I.

The walls of the school are decorated Art Nouveau murals - see (visit link)

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VI.'

=========================================================

Stavbu provedla firma stavitele a architekta Mateje Blechy, která vyšla vítezne z konkursního rízení. Remeslné práce byly zadány prednostne karlínským remeslníkum.

Po dokoncení budova obsahovala osmnáct tríd. V každé tríde byl na prucelní strane umísten umelecky provedený krucifix od akademického sochare V. Cvekla a podobizna Jeho Velicenstva císare od Františka Ženíš- ka. Škola mela dále slavnostní sín, telocvicnu se šatnou a sprchami, fyzikální ucebnu, dve pracovny, dve kreslírny, osm kabinetu a dve reditelny. V reditelne dívcí školy byly normální hodiny, v reditelne chlapecké školy hodiny signálové, které automaticky zarizovaly zvonení na zacátku vyucování a o prestávkách. V budove byly i dve sborovny, ctyri trídy a kabinet pro školu materskou, dva byty pro reditele o trech pokojích, kuchyni, predsíni a koupelne, dva byty pro školníky s pokojem, kuchyní a predsíní.

Pred budovou jsou dve zahrádky, za budovou dvur a hrište. Celková výmera pozemku ciní 4 615 m2, budova sama zabírá plochu 2 103 m2. Je dvoupatrová s trípatrovým stredem, clenitým pudorysem a dvema hlavními vchody. Strední cásti dominuje vysoký stupnovitý štít nad hlavní rímsou. Je vyzdoben motivem svatováclavské koruny, ceskými znaky a predevším plastickým reliéfem sv. Václava na koni od sochare K. Nováka s nápisem „Sv. Václave nedej zahynouti nám ni budoucím“. Pod reliéfem jsou elektrické hodiny, doplnené po stranách plastickou dekorací - rozepjatými krídly s presýpacími hodinami, symbolem casu. Nad štítem vyrustá ze strechy osmiboká vežicka s vysokou lucernou a cibulovitou bání, vencená ochozem.

Pri stavbe bylo dbáno hesla „Umení do škol“. Proto byly i portály vchodu osazeny plastickými skupinami s reliéfem J. A. Komenského a jeho životopisnými daty, pracemi socharu Štrunce a Máry. Z pohledu diváka vpravo s postavami žen a dívek byl vchod do dívcí školy, vlevo s postavami žen a chlapcu vchod do školy chlapecké. Vše ješte upresnovaly reliéfní nápisy. Další plastickou výzdobu provedli karlínští sochari a štukatéri Kuneš a Rákosník.
Bohatá malírská výzdoba hlavního prucelí byla provedena akademickými malíri K. Klusáckem a J. Kóhlerem. Na dvou velkých obrazech jsou výjevy „M. Rokycana smiruje Žižku s Pražany na Špitálském poli 14. zárí L. P 1424“ a „Národní slavnost pri korunovaci krále Ferdinanda Dobrotivého na Invalidovne 14. zárí L. P. 1836“. Zajímavé je, že obe události, k nimž v minulosti došlo v tesné blízkosti místa, kde dnes škola stojí, a které si malíri zvolili jako námet, se uskutecnily 14. zárí.

V období mezi svetovými válkami ovlivnily život školy reformy školství, ucitelé s žáky se zúcastnovali zase jiných kulturne-spolecenských akcí. Prišla nacistická okupace a vytvorení protektorátu Cechy a Morava. V sobotu 17. listopadu 1939 dostal reditel školy vzkaz od školního inspektora, že v pondelí 19. listopadu bude škola zabrána. Stalo se, zarízení školy bylo provizorne uloženo mimo objekt a žáci premísteni na jinou školu. Nacisté potom rozlehlou budovu užívali po celou dobu války a neuveritelným zpusobem ji zdevastovali.
Školní budova musela být zásadním zpusobem rekonstruována, vyucování zacalo 27. ríjna 1945.

V soucasné dobe sídlí v objektu cp. 460 na Lyckove námestí Základní škola s rozšírenou výukou výtvarné výchovy. Výtvarné práce žáku jsou pravidelne vystavovány v prostorách školy. Od školního roku 1993-1994 získala škola statut fakultní školy Pedagogické fakulty UK.

Artist: Karel Stolar

Date of Your Photograph: 11/12/2018