Sokolovna - Koterov, Czech Republic
Quick Description: Sokolovna - Koterov
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Long Description:
Sokol in Koterov was founded in May 1919 as a branch of Sokol - Stary Plzenec. In 1929, it bought the unity of the inn at the village square with a garden and rebuilt it according to the plans of architect František Krásný, a devoted sokol, to the Sokol stand with a stage and a common room.

=========================================================

Sokol v Koterove byl založen v kvetnu roku 1919 jako odbocka Sokola – Starý Plzenec. V roce 1929 koupila jednota hostinec na návsi se zahradou a prestavela jej podle plánu Koterovského rodáka architekta Františka Krásného, oddaného sokola, na sokolský stánek s jevištem a spolkovými místnostmi. Sokolovne se dostalo názvu Malý Tyršuv dum, ponevadž autorem adaptace Tyršova domu v Praze, dríve Michnovo paláce, byl tentýž výše uvedený koterovský rodák architekt František Krásný. Rešení koterovské sokolovny vycházelo z plánu Tyršova domu. Od té doby se jednota zucastnila všech všesokolských sletu v Praze.

10. cervna roku 2006 byl zahájen provoz prístavby puvodní sokolovny. Duvodem k vybudování prístavby byla doposud neodpovídající hygienická zarízení, nedostatek šaten pro cvicící a nutný skladový prostor. Prístavba má v prízemí šatny pro muže a ženy, každá vybavená hygienickým zarízením vcetne sprch. Dále je v prízemí místnost pro uložení náradí a náciní a sklad oddílu tenisu. V prvním poschodí je spolecenská místnost, výborovna a kuchynka.

V jednote je zajištováno pravidelné cvicení clenu všech vekových kategorií. Cvicí zde oddíly všestrannosti (rodice s detmi, predškoláci, mladší a starší žákyne, mladší a starší žáci, dorostenky a dorostenci, ženy a muži), dále zde máme oddíl tenisu, aerobicu, jutsai – jitsu, a flobral. Celkový soucasný stav clenu je 190 z toho mládeže do 18-ti let je 97. Posledního XIV. Všesokolského sletu v Praze se zúcastnily clenové jednoty v sedmi sletových skladbách. V sokolovne jsou krome pravidelných cvicení porádány sportovní akademie. Sál se využívá jako jediná spolecenská místnost v obci, jsou zde porádány plesy, tanecní zábavy a ochotnická divadelní predstavení. V budove sokolovny je umístena pobocka mestské knihovny v Plzni a Hostinec u Šneka.
Currently in use by Sokol: yes

Date Built or Acquired: 1/1/1929