The church of St. Jacob - Prelouc - Czech Republic
A church of St. Jacob in Prelouc.
Location: Pardubický kraj, Czechia

/EN/
This church was founded in 14th century as roman catholic church. Than was rebuilt into gothic style and in the 17th century into baroque style. After great fire was rebuilt and the chapel on the west side was build in the year 1743. For more info visit web site.

/CZ/
R. 1350 uváden jako farní. Puvodne románský kostelík na míste dnešní sakristie, gotická prestavba puv. kostelíka a presbytáre dnešního kostela na konci 14. století, prestaven a zbarokizován r. 1646 po požáru z r. 1641, kaple na severní strane lodi pristavena r. 1743, v lodi úpravy ve 2. pol. 18. století. Restaurován a znovu vysvecen r. 1884. Gotická jednolodní stavba s trojboce uzavreným presbytárem se sakristií na jižní strane (v základe puv. románský kostelík), barokní kaplí po severní strane lodi a barokní hranolovou veží pred západním prucelím. Lod podeprena operáky - na jižní strane dvema jedenkrát odstupnenými , na severní strane jedním mohutným bez odstupnení. Na severní strane presbytáre zazden fragment románského oblouckového vlysu. Steny lodi trojosé, s velkými barokními okny, obdélnými se zaoblenými rohy s páskovou šambránou s uchy, volutkami a klenákem, uprostred jižní strany lodi bocní vchod s hladkým obdélným ostením. Pri jihozápadním nároží je v jižní stene lodi zazdený portál s pulkruhovým záklenkem (zrejme puv. vchod do schodište na kruchtu?). Presbytár s trojbokým záverem, podepreným na nárožích dvakrát odstupnenými operáky, se tremi vysokými gotickými hrotitými okny s kružbami v záveru. K jižní stene prebytáre priléhá sakristie, vzniklá z puvodního románského kostelíka. Pudorys je obdélnýs nižším trojboce uzavreným presbytárem. Na jižní stene dva odstupnené nárožní operáky, v západní zdi sakristie úzké pulkruhove zaklenuté okno, se široce se rozevírající špaletou. Ve dvou stenách jejího presbytáre po jednom úzkém lomeném okne kružbami. V jižní stene obdélný portálek s ostením s ušima, nad ním oválné zamrížované okénko. Strecha sakristie pultová, krytá plechem. Kaple na severní strane lodi je obdélná s okosenými severními nárožími, s valbovou strechou krytou bobrovkami. Nároží jsou zdobena pásovou rustikou, pod okapem obíhá profilovaná rímsicka. Na západní strane obdélné okno se segmentovým záklenkem, na severní strane kruhové okno. Na západní strane obdélné okno se segmentovým záklenkem, na severní strane kruhové okno. Na západní strane predstvavena pred prucelí hranolová vež, se zaoblenými nárožími. Sten cleneny v prízemí lisénovými rámci, v patre rovnež lisénové rámce, na než v horní cásti zavešeny cabraky s píštalami. V patre vež predelena kordonovou profilovanou rímsou, precházející sem z hl. rímsy lodi. Na všech trech stranách je vež jednoosá, v prízemí na jižní strane se dvema velkými oválnými okny s hladkou šambránou a klenákem nad sebou, patre podobná okna jako v lodi kostela, pod nimi vždy slepé oválné okno. Na západní strane veže v prízemí hlavní vchod, obdélný, se stlaceným záklenkem, se štukovým profilovaným portálem s klenákem a pasy s volutkami. Nad vstupem velké okno shodné s okny lodi. Vež je ukoncena profilovanou hlavní rímsou, nad níž se zvedá dvojitá helmová strecha se šestibokou lucernou, ukoncená cibulovou stríškou s makovicí a krížkem na vrcholku. Krytina veže plechová. Strecha kostela sedlová, nad záverem s trojbokou valbou, krytá bobrovkami. Nad presbytárem šestiboký sanktusník s lucernou a cibulovou strechou s makovicí a krížkem na vrcholku. Na severní strane veže pristaveno válcové šnekové schodište, osvetlené dvema šterbinovými okny s plochou šambránou, s nízkým vstupem zaklenutým stlaceným obloukem, lemovaným rovnež plochou šambránou. Interiér: presbytár zaklenut jedním polem krížové žebrové klenby, meziklenebním žebrem a paprscitou klenbou záveru. Žebra hruškového profilu mají nábehy prímo ze sten, bez konzol. Uprostred klenebních polí hladké kruhové svorníky. (Na žebrech klenby zachována puvodní polychromie). Na jižní strane presbytáre výklenek sanktuaria zakoncený lomeným obloukem, s trojlistou kružbou v tympanonu. Vstup do sakristie na jižní strane presbytáre pravoúhlým portálem s pretínanými pruty. Sakristie má lod preklenutou krížem žebrové klenby, s hruškovým profilem žeber, protínajících se v kruhovém hladkém svorníku s nábehy prímo ze zdi bez konzol. Presbytár sakristie je oddelen lomeným vítezným obloukem s ostením s okosenými hranami, má paprscitou klenbu s hladkým kruhovým svorníkem a s hruškovými žebry, vybíhajícími z bohatých jehlancových konzol. Ve dvou stranách záveru je po jednom úzkém lomeném okne s kružbami. Na jižní strane záveru hrotitý výklenek sanktuáre. Na západní strane úzké románské okno s pulkruhovým záklenkem a hlubokou špaletou. Lod kostela je od presbytáre oddelena stlaceným vítezným obloukem, je zaklenuta tremi poli pruských placek nesených plochými pilastry s rímsovými hlavicemi. Nepodklenutá kruchta na západní strane lodi s plným zdeným zábradlím, v pudorysu zprohýbaným se stredem segmentove vypjatým do lodi. Podveží, tvorící predsín kostela, je zaklenuto ceskou plackou. Barokní kaple pri severní strane lodi má vysoký vchod s pulkruhovým záklenkem, rámovaný profilovaným štukovým ostením s klenákem. Je zaklenuta valene s lunetami, clenena štukovými pasy na hranách klenby, vybíhajícími z rímsových úseku v koutech, nesených štukovými lisénami. V kostele jsou nástropní fresky ze svatojakubské legendy od. J. Kramolína z r. 1782.
Style: Baroque

Type of building (structure): Large religious building (church, monastery, synagogue...)