Brusselpoort - Mechelen - Belgium
Sole remaining city gate of the original twelve gates of the city of Mechelen.
Location: Antwerpen, Belgium

[NL]

"De Brusselpoort is de laatst overgebleven stadspoort in Mechelen. De poort staat op de rand van het historische centrum van de stad waar de ringweg kruist met de Hoogstraat.

Tussen 1264 en 1268 werd de Mechelse stadsomwalling aangelegd.

De Brusselpoort werd in de 13e eeuw gebouwd en was de hoogste van de Mechelse stadspoorten. Daarom werd ze ook Overste poort genoemd. Het gebouw is opgetrokken in Doornikse steen, en rond 1400 verhoogd met Balegemse steen (lichtere kleur). Het behoort tot de Scheldegotiek. In de 16e eeuw werden de torens verlaagd en werd de dakconstructie veranderd.

Naast de functie van toegangspoort werd het gebouw sindsdien nog voor andere doeleinden gebruikt. Zo was er een politiekantoor, een vergaderlokaal en het kunstatelier van Alfred Ost. Daarna werd het een museum over de geschiedenis van de stad. Het bevat documenten en archeologische vondsten. Sinds 2010 is Het Firmament er gevestigd, (het)Huis voor Figurentheater in Vlaanderen. De Brusselpoort is niet toegankelijk voor bezoekers.

Zoals in de meeste andere steden werden de Mechelse stadsmuren afgebroken. Alleen de Overste Poort (Brusselpoort) ontsnapte aan de afbraak. Op de overgebleven open ruimte worden boulevards aangelegd die nu de R12 vormen, de kleine ring van Mechelen, die het stadsverkeer vandaag in goede banen leidt en waar de Brusselpoort middenin ligt."

[EN]

"The Brusselpoort is the last remaining city gate in Mechelen. The gate is on the edge of the historic center of the city where the ring road crosses with the Hoogstraat.

Between 1264 and 1268 the Mechelen city walls were constructed.

The Brusselpoort was built in the 13th century and was the highest of the city gates of Mechelen. That is why she was also called the Upper Gate. The building is built in Tournai stone, and around 1400 raised with Balegem stone (lighter color). It belongs to the Scheldegotiek. In the 16th century the towers were lowered and the roof construction was changed.

In addition to the function of the entrance gate, the building has since been used for other purposes. There was a police station, a meeting room and Alfred Ost's art studio. Then it became a museum about the history of the city. It contains documents and archaeological finds. Since 2010 Het Firmament has been located there, the House for Figurentheater in Flanders. The Brusselpoort is not accessible to visitors.

As in most other cities, the Mechelen city walls were demolished. Only the Overste Poort (Brusselpoort) escaped demolition. On the remaining open space, boulevards are being constructed that now form the R12, the small ring of Mechelen, which is responsible for urban traffic today and where the Brusselpoort is located in the middle."

[FR]

"Le Brusselpoort est la dernière porte restante de Malines. La porte se trouve à la périphérie du centre historique de la ville où la rocade se croise avec la Hoogstraat.

Entre 1264 et 1268, les murs de la ville de Malines ont été construits.

Le Brusselpoort a été construit au 13ème siècle et était la plus haute des portes de la ville de Malines. C'est pourquoi elle s'appelait également la porte supérieure. Le bâtiment est construit en pierre de Tournai et a été construit vers 1400 avec de la pierre de Balegem (couleur plus claire). Il appartient à la Scheldegotiek. Au 16ème siècle, les tours ont été abaissées et la construction du toit a été modifiée.

En plus de la fonction de la porte d'entrée, le bâtiment a depuis été utilisé à d'autres fins. Il y avait un poste de police, une salle de réunion et l'atelier d'art d'Alfred Ost. Ensuite, c'est devenu un musée sur l'histoire de la ville. Il contient des documents et des découvertes archéologiques. Depuis 2010, Het Firmament y est installée, la Maison du Figurentheater en Flandre. Le Brusselpoort n'est pas accessible aux visiteurs.

Comme dans la plupart des autres villes, les remparts de Malines ont été démolis. Seul Overste Poort (Brusselpoort) a échappé à la démolition. Sur l’espace libre restant, des boulevards sont en cours de construction; ils forment maintenant la R12, le petit anneau de Malines, qui est actuellement responsable du trafic urbain et où le Brusselpoort est situé au centre."