Zlin - South-East Moravia, Czech Republic
Zlin Chateau
Location: Zlínský kraj, Czechia

Zlín Chateau is a four-wing chateau with an inner courtyard in the center of Zlín. The castle was originally a Gothic fortress.

The castle is in its present state an example of the development line of the noble residence from the Renaissance through Classicism to Neo-Classical Modernism.

Since 1929 the building has been owned by the Zlin town, which has been run by the Museum of South-East Moravia and the Regional Gallery of Fine Arts until 2012.
Nowadays, the Chateau Gallery is located in the chateau.

=========================================================

Jádrem zámku je tvrz, doložená již v 15. století, kdy zde sídlil rod Tetouru (starší šternberské sídlo pripomínané ve Zlíne ve století 14. zrejme na míste dnešního zámku nestálo).

V 70. letech 16. století byla tvrz renesancne prestavena pro Annu a Jana z Kunovic. Dobová vyobrazení mesta ze 17. - 18. století zachycují zrejme tuto renesancní podobu zámku tvoreného tremi trípodlažními krídly (chybí krídlo západní, nebo je nižší). Približne dnešní podobu se ctyrmi krídly kolem nádvorí pak zámek získal pri klasicistní prestavbe v 70. letech 18. století, pro manžele Khevenhüllerovi.

Rozkvet sídla pokracoval v první ctvrtine 19. století a je spojen s baronem Klaudiem Brettonem, který dal kolem zámku zrídit rozlehlý anglický park s jezírky. Zámek mel tehdy bohaté hospodárské zázemí - dvur, pivovar, palírnu, sýpku, továrnu na zápalky, provoz na zpracování hedvábí. V r. 1729 byla vysvecena zámecká kaple (nezachována).

Poslední rodinou, která zámek užívala jako rezidenci, byli Hauptové, brnenští textilní podnikatelé. V 80. letech 19. století upravili své sídlo ve stylu severní dráhy s nárožními vežemi a bridlicnou krytinou, která nahradila starší šindelovou.
Roku 1905 pak došlo k modernizaci a dílcím dostavbám zámku podle projektu Leopolda Bauera, které sice hmotu zámku scelily (mansardovou strechou, dostavbou východního nároží, doplnením arkád), na druhé strane ale znamenaly drastické zásahy do objektu, predevším pokud jde o použité materiály (železobeton).

Zámek je tedy v dnešním stavu príkladem vývojové linie šlechtického sídla od renesance pres klasicismus až po neoklasicistní modernismus, která je zde charakteristická kontinuálním vývojem dispozice.

Od roku 1929 je objekt v majetku mesta, které v jeho prostorech do roku 2012 provozovalo Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajskou galerii výtvarného umení.
V soucasnosti je v zámku umístena Galerie Václava Chada.
Accessibility: Partial access