RM: 28030 - Sint-Rochuskapel - Maastricht
31U E 689699 N 5633598
[EN] 19th-century chapel on the Sint-Pietersberg in Maastricht. [NL] 19e-eeuwse kapel op de Sint-Pietersberg in Maastricht.
Location: Limburg, Netherlands

NL
"In 1888 werd door pastoor Johannes Matthias Kribs (1822-1901), die van 1869 en 1896 de parochie Sint Pieter bediende, een kapel opgericht op de Sint-Pietersberg, op de splitsing van twee oude wegen: die van de weg van Lichtenberg naar Kanne en de huidige Luikerweg.Op de plaats van deze kapel had al eerder een kapel gestaan, die op een gegeven moment was vervangen door een kruis.

De kapel werd gewijd aan Sint Rochus, de beschermheilige tegen besmettelijke ziekten. In de negentiende eeuw werd Europa geteisterd door cholera en de oorzaak was niet bekend. Een cholera-epidemie in 1865-1866 eiste veel slachtoffers in de parochie.

Door de mergelwinning in de ENCI-groeve werd de kapel in 1972 verplaatst richting de Hoeve Lichtenberg.

In 1992 en in 2006 werd de Sint-Rochuskapel gerestaureerd door de Stichting Oud Sint-Pieter in samenwerking met de Vereniging Natuurmonumenten. Tijdens de restauratie van 1992 werd een nieuw beeld van Sint Rochus geplaatst, geschonken door de Veldekekring Maastricht. Ook werd er een beeld van Sint Donatus boven de ingang geplaatst.

Bouw:
De Sint-Rochuskapel heeft een zeshoekige plattegrond en is opgetrokken in baksteen. De kapel is voorzien van een cementstenen koepel met aan de voorzijde een verhoging met een nis waarin een beeld van de Heilige Donatus is geplaatst.

Onder de nis bevindt zich een steen met de inscriptie: H. Rochus BVO / J.M. Kribs past / St Pieter 16 aug 1888 (Heilige Rochus, Bid voor Ons / J.M. Kribs, pastoor / Sint Pieter, 16 augustus 1888). Op de verhoging boven de ingang bevindt zich een kruisbeeld met Jezusfiguur.

In de kapel bevindt zich een klein altaar met een beeld van Sint Rochus. De vloer is betegeld."
EN
"In 1888 Father Johannes Matthias Kribs (1822-1901), who operated the parish of St. Peter from 1869 and 1896, set up a chapel on the Sint-Pietersberg, on the junction of two old roads: the road from Lichtenberg to Kanne. and the current Luikerweg.Op the place of this chapel had previously been a chapel, which at one point was replaced by a cross.

The chapel was dedicated to Saint Roch, the patron saint against contagious diseases. In the nineteenth century, Europe was plagued by cholera and its cause was unknown. A cholera epidemic in 1865-1866 did many victims in the parish.

By marl mining in the ENCI quarry, the chapel was moved in 1972 to the Hoeve Lichtenberg.

In 1992 and in 2006, the St. Roch Chapel was restored by the Oud Sint-Pieter Foundation in collaboration with the Natuurmonumenten Association. During the restoration of 1992 a new statue of Saint Roch was placed, donated by the Veldekekring Maastricht. An image of St. Donatus was also placed above the entrance.

Construction:
The Saint Roch chapel has a hexagonal floor plan and is built in brick. The chapel has a cement stone dome with an elevation at the front with a niche in which a statue of the Holy Donatus is placed.

Below the niche is a stone with the inscription: H. Rochus BVO / J.M. Kribs fits / St Pieter 16 Aug 1888 (Saint Roch, Pray for Us / J.M. Kribs, pastor / Saint Peter, August 16, 1888). On the elevation above the entrance is a crucifix with a Jesus figure.

In the chapel there is a small altar with a statue of Saint Roch. The floor is tiled."
FR
"En 1888, le père Johannes Matthias Kribs (1822-1901), qui dirigea la paroisse Saint-Pierre de 1869 à 1896, fonda une chapelle sur le Sint-Pietersberg, à la jonction de deux anciennes routes: la route de Lichtenberg à Kanne. et l'actuelle Luikerweg. Sur le site de cette chapelle, il y avait auparavant une chapelle qui a été remplacée à un moment donné par une croix.

La chapelle a été dédiée à Saint Roch, le saint patron contre les maladies contagieuses. Au XIXe siècle, l’Europe était touchée par le choléra et sa cause était inconnue. Une épidémie de choléra en 1865-1866 a fait de nombreuses victimes dans la paroisse.

À la suite de l'extraction de marnes dans la carrière d'ENCI, la chapelle a été transférée en 1972 à Hoeve Lichtenberg.

En 1992 et en 2006, la chapelle Saint-Roch a été restaurée par la fondation Oud Sint-Pieter en collaboration avec l'association Natuurmonumenten. Lors de la restauration de 1992, une nouvelle statue de Saint Roch a été placée, offerte par le Veldekekring Maastricht. Une image de saint Donat a également été placée au-dessus de l'entrée.

Construction:
La chapelle Saint-Roch présente un plan hexagonal et est construite en brique. La chapelle a un dôme en pierre de ciment avec une élévation à l'avant avec une niche dans laquelle est placée une statue du Saint Donat.

Au-dessous de la niche se trouve une pierre portant l'inscription: H. Rochus BVO / J.M. Kribs fits / St Pieter 16 août 1888 (Saint Roch, priez pour nous / J.M. Kribs, pasteur / Saint Pierre, 16 août 1888). Sur l'élévation au-dessus de l'entrée se trouve un crucifix avec une figure de Jésus.

Dans la chapelle se trouve un petit autel avec une statue de Saint- Roch. Le sol est carrelé"

Monument Number: 28030