Marian Column - Horovice, Czech Republic
Marian Column - Horovice
Location: Středočeský kraj, Czechia

Mariánský sloup stojí poblíž kaple Panny Marie Loretánské a kostela Nejsvetejší Trojice.

Mariánský morový sloup pochází z roku 1711. Na podstavci je umístena socha sv. Floriána a Šebestiána.

Loretánská kaple v Horovicích na Berounsku se nachází v centru mesta na námestí u kostela Nejsvetejší Trojice. Loretánská kaple byla založena roku 1685 z iniciativy predního clena katolické šlechty Bernarda Ignáce hrabete Bority z Martinic. Postavena byla v letech 1685-1690 jeho dcerou Terezii Františkou, manželkou hrabete Jana Františka z Vrbna.

Barokní kostel z r. 1674, vystaven rádem theatinu. Jednolodní obdélná stavba s pulkruhove ukonceným presbytárem. Vybavený a vysvecený r. 1697. Hlavní oltár z r. 1725, zdobený obrazem P. Marie se ctrnácti sv. pomocníky.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column