Wayside shrine - Plzen-Bolevec, Czech Republic
The stone wayside shrine
Location: Plzeňský kraj, Czechia

This wayside shrine belongs to category the stone columns/cylindric wayside shrine // kamenná sloupková boží muka.

The location/address of this shrine: in centre of Plzen-Bolevec borough.

=========================================================

Boží muka byla puvodne vezdena v ohradní zdi domu cp. 63 v Ledecké ulici 69, v souvislosti s výstavbou panelového sídlište byla v r. 1985 spolu s ostatními drobnými kamennými památkami prenesena na Boleveckou náves. Soucasné umístení památky do prostoru mezi Boleveckou návsí a Plaskou ulicí bylo provedeno v r. 2000. Boží muka stojí pred novostavbou kaple církve evangelické metodistické. Na trech kamenných stupních postavený hranolový hladký sokl, na jehož celní ploše cteme tesaný nápis: HONS STEKL MARKITA STEKLIN 1666 Podstavec ukoncuje profilovaná rímsa. Nad ní se tycí vlastní entazovaný sloup bez patky, s prostou hranolovou hlavicí, na níž spocívá hranolový kaplicový nástavec s prázdnými melkými nikami. Kaplicový nástavec završuje kamenný kotvový krížek. Celek je asi 490 cm vysoký.
Year of creation: 1666

Material: stone