Aliancni erb rodu Lažanských z Bukové a hrabat Pötting-Persing - Manetin, Czech Republic
Aliancni erb Marie Josefy Lažanské a Václava Pötting-Persing na podstavci sv. Rocha
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Pöttingové z Persingu (visit link)
Pöttingové z Persingu jsou rakouský šlechtický rod pripomínaný již ve 13. století, pozdeji vlastnili radu statku v Cechách. V roce 1662 byli povýšeni do ríšského hrabecího stavu, clenové rodu v 17.-18. století zastávali vysoké posty v politice a církvi. V Cechách nechali postavit nekolik barokních zámku, vetšina z nich ale prošla pozdejšími úpravami, majetek Pöttingu navíc provázelo dlouhodobé zadlužení, takže až na nekolik výjimek (Habry se na svých sídlech udrželi jen krátce.

Václav Pötting-Persing (1709–1760) patrí k starší ceské vetvi rodu Pötting-Persing. Na pocátku starší vetve stál Jan Norbert (1678–1733) koupil v roce 1718 z pozustalosti vymrelého rodu Švihovských z Rýzmberka zadlužené panství Nalžovy. Jeho syn Václav (1709–1760) byl c.k. komorím a dvorským radou, kolem roku 1745 nechal postavit zámek v Nalžovech, již v následující generaci ale Pöttingové Nalžovy prodali (1769). Náhradou za to koupil Jan Norbert (1735–1796) Drevíkov se zámkem ve Svobodných Hamrech, i tento majetek jeho synové prodali (1801).

Marie Josefa Lažanská (24. 1. 1715 – 1769) (visit link)
Lažanští z Bukové jsou starý ceský vladycký rod, který pozdeji povýšil do panského a hrabecího stavu. Predikát odvozovali od obce Lažany na Horaždovicku.

Jako první overený predek rodu se objevuje Oldrich z Bukové, když koncem 15. století získal Lažany, ves na Klatovsku. Poté nakoupili ješte nekolik statku.

Lažanští z Bukové užívali stejný erb jako Korbelové z Bukové, totiž cást kola, jíž se odedávna ríkalo korbel. Toto erbovní znamení se na pecetích objevuje od samého pocátku 15. století, patrilo však více rodum, jejichž spolecný puvod je nejasný, napr. Chotkum, Žehušickým z Nestajova, Rousum aj. Lažanští meli svuj štít vždy cervený, korbel stríbrný, klenotem byla tri pštrosí péra, stríbrné mezi dvema cervenými. Ve stejné podobe zustal znak i po povýšení do panského stavu roku 1633.

Jedna vetev vymrela za první republiky, druhá v Rhodesii a tretí linie dosud žije v Nemecku.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family