Deer - St Hubert hunting lodge, Czech Republic
Weathervane on the St Hubert hunting lodge
Location: Středočeský kraj, Czechia

The eighteenth-story building, ending with a deer-weathervane, was named after a hunter's patron, St. Hubertus. It was built in the spirit of the Baroque at the beginning of the 18th century by Cernin of Chudenice. Today, the mansion serves as a guest accommodation for hunting.

=========================================================

Zámecek, pojmenovaný po patronu lovcu svatému Hubertovi, nechali na pocátku 18. století vystavet Cernínové z Chudenic, tehdejší majitelé panství Petrohrad. Okolo se pak rozkládala obora. V letech 1872–1875 zde pri pobytech u rodicu v Cisté napsal Jaroslav Vrchlický nekteré své básne. Zámek zustal v majetku Cernínu do roku 1945, kdy byl znárodnen. V roce 1975 prošla rekonstrukcí strecha a fasáda. Dnes je zámek v majetku státních lesu a slouží k rekreaci.

Jednopatrový barokní zámek s pravidelným osmiúhelníkovým pudorysem a zvoncovou strechou s lucernou byl postaven v míste, ke kterému se sbíhalo osm pruseku symetricky rozdelené obory. Korouhvicka na lucerne urcovala smer pruseku, kterým se naposledy pohybovala lovená zver. Uvnitr se v prvním patre nachází obytné pokoje. Interiér je ozdoben loveckými trofejemi.
Rate this weathervane: