Viborg Cathedral, Viborg - Denmark
Viborg Domkirke blev bygget i 1104-34. I sin nuværende form er kirken fra 1876. Viborg Cathedral was built from 1104-34. In its present form the church is from 1876.
Location: Denmark

Kirken har gennemgået mange ombygninger og restaureringer. I 1501 blev kirken ramt af et lyn og brændte. Kirken i sin nuværende form stod færdig i 1876.

Viborg Domkirke er domkirke i Viborg Stift og samtidig sognekirke for Viborg Domsogn, som omfatter den nordlige del af det centrale Viborg. Kirken var oprindelig indviet til Vor Frue, dvs. Jomfru Maria. Til kirken var fra begyndelsen knyttet et kapitel af augustinerkorherrer, dvs. en gruppe præster af Augustinerordenen, som havde til opgave at gennemføre de forskellige tjenester ved domkirken.

Viborg Cathedral, Our Lady Cathedral (Danish: Viborg Domkirke eller Vor Frue Domkirke) is the site of one of Denmark's most important historic churches located in the town of Viborg in northern Jutland. The modern building is a 19th-century construction based on Lund Cathedral in southern Sweden which bears no resemblance to the medieval cathedral that stood on the site since 1130.

Viborg Domkirke er formodentlig bygget på det sted, hvor der langt tilbage i oldtiden lå en hedensk helligdom – et vi, som byen Viborg (tidligere Vibjerg) har sit navn efter. Det menes, at den første kirke på stedet blev bygget allerede omkring år 980. Denne kirke var uden tvivl af træ. I 1065 – i kong Svend Estridsens regeringstid – blev Jylland inddelt i fire bispedømmer, hvorved Viborg fik en biskop. I begyndelsen af 1100-tallet – under biskop Eskil – begyndte bygningen af en domkirke på det sted, hvor den nuværende ligger. Muligvis har Asmild Kirke, som ligger på den østlige side af Viborg-søerne lige over for domkirken, oprindelig været eller fungeret som domkirke.

Kirken blev bygget af granitkvadre samt af frådsten (kildekalk) og af forskellige slags sandsten, herunder rødsten fra Fur og al fra de jyske heder. Byggestilen var romansk med forbillede i domkirken i Lund, som var ærkebispesæde for hele Norden. Man har uden tvivl hentet bygmestre og håndværkere fra Sydtyskland til at gennemføre byggeriet. Inden man var færdig, var kunsten at brænde teglsten kommet til Danmark, og den øverste del af den gamle domkirke var bygget af dette materiale.

Den barokke domkirke fra før 1863
En brand forårsaget af lynnedslag i 1501 ødelagde kirkens vestparti samt loft. Endnu en brand hærgede kirken i 1567. Den 27. juni 1726 skete den helt store katastrofe, da en brand lagde store dele af Viborg i aske. Af domkirken stod kun murene tilbage. De høje spir, som prydede tårnene dengang, faldt ned og knuste hvælvingerne. Kirken blev genopbygget i barokstil af bygmesteren Claus Stallknecht fra Altona, men i de følgende år viste det sig, at murværket havde taget mere skade end oprindelig antaget. I 1850´erne begyndte murene at skride fra hinanden og hvælvingerne slog revner, og i 1862 måtte kirken lukkes. Det blev besluttet, at kirken skulle nedrives og genopbygges på de gamle fundamenter i en stil, som man dengang anså for den oprindelige romanske stil. I 1863 begyndte nedrivningen. Genopbygningen var stærkt præget af kunsthistorikeren N.L. Høyens ideer om en national bygningskunst og blev gennemført af arkitekterne N.S. Nebelong og Julius Tholle, og efter at de begge døde i 1871, af arkitekten, professor H.B. Storck. I september måned 1876 blev den nye kirke indviet. Den nuværende domkirke er således en moderne rekonstruktion, hvilket både dengang og senere har givet anledning til mange kritiske røster. De maskinudskårne kvadersten har således ikke meget at gøre med håndhugne sten fra 1100-tallet, og det lykkedes ejheller at få form på de alt for smalle tårne.

Kilde: wikipedia.dk

The church was closed due to lack of funds, and between 1800 and 1814 was used as a grain silo.

The 'old cathedral' in 1863.
In 1859 in preparation for restoring the cathedral, it was decided that the walls were so unstable that the church would need to be dismantled and be rebuilt. The designer, Julius Tholle, wanted to keep as much of the medieval building as was feasible and incorporate it into the new building. In 1863 the process of tearing the church down was completed and the cornerstone for the new cathedral was laid. Tholle died in 1871 and his plan was scrapped. The older sections which were deemed too unsalvageable were torn down.

Viborg Cathedral was rebuilt in brick, and then a granite facade attached to achieve the look of a granite church for significantly less money. The building was closely patterned after the ancient Romanesque cathedral at Lund in southern Sweden. This was a controversial decision because the appearance of the cathedral was nothing like the former building. The church was completed and consecrated in 1876. As a result, the present cathedral is a 19th-century version of what the builders thought a Romanesque cathedral should look like.

Because the entire contents of the church were lost in the 1726 fire, all the contents to be seen in the church were either taken from other churches or created by artists and craftsmen after 1876.

Skovgaard painting.
Joakim Skovgaard painted frescoes in the church as a reminder of the medieval paintings which were part of the decoration of the ancient cathedral between 1900 and 1913.

In the two towers hang five bells. The medieval bells were destroyed in the catastrophic fire of 1726. Caspar Kønig cast three bells, including the largest, in 1730. P.P. Meilstrup the Elder cast a bell for the cathedral in 1837. The most recent bell and the smallest is one cast by B. Løw & Son.

Source: wikipedia.org