Viborg Domkirke - Viborg Cathedral, Denmark
Viborg Domkirke har været ramt af brand flere gange. Viborg Cathedral has been hit by fires several times.
Location: Denmark

Den oprindelige domkirke blev bygget i 1104-34. I sin nuværende form er den fra 1876.
En brand forårsaget af lynnedslag i 1501 ødelagde kirkens vestparti samt loft. Endnu en brand hærgede kirken i 1567. Den 27. juni 1726 skete den helt store katastrofe, da en brand lagde store dele af Viborg i aske. Af domkirken stod kun murene tilbage. De høje spir, som prydede tårnene dengang, faldt ned og knuste hvælvingerne. Kirken blev genopbygget i barokstil af bygmesteren Claus Stallknecht fra Altona, men i de følgende år viste det sig, at murværket havde taget mere skade end oprindelig antaget. I 1850´erne begyndte murene at skride fra hinanden og hvælvingerne slog revner, og i 1862 måtte kirken lukkes. Det blev besluttet, at kirken skulle nedrives og genopbygges på de gamle fundamenter i en stil, som man dengang anså for den oprindelige romanske stil. I 1863 begyndte nedrivningen. Genopbygningen var stærkt præget af kunsthistorikeren N.L. Høyens ideer om en national bygningskunst og blev gennemført af arkitekterne N.S. Nebelong og Julius Tholle, og efter at de begge døde i 1871, af arkitekten, professor H.B. Storck. I september måned 1876 blev den nye kirke indviet. Den nuværende domkirke er således en moderne rekonstruktion, hvilket både dengang og senere har givet anledning til mange kritiske røster. De maskinudskårne kvadersten har således ikke meget at gøre med håndhugne sten fra 1100-tallet, og det lykkedes ejheller at få form på de alt for smalle tårne.

Kilde: wikipedia

The original church on this site was built from 1104-34. In it's present form it is fro, 1876.

In 1501, a fire damaged the western section of the church and destroyed the roof. The repairs were made in red brick, the most common building material of the time. Another kind of fire was about to engulf the world of Viborg Cathedral.

Fire damaged the church again in 1567. 27 June 1726 the city and the church suffered devastating fire damage leaving the bare walls and vaulting standing. The old cathedral remnants were enclosed in a Baroque style building that was poorly constructed by 1770. The towers were capped with short "coffee pots" according to locals who remembered the high spires before the fire.

Because the entire contents of the church were lost in the 1726 fire, all the contents to be seen in the church were either taken from other churches or created by artists and craftsmen after 1876.

Source: wikiepdia.org
Type of Structure: Public building