No. 1781, Hrad Pravda, CZ
Pravda Castle
Location: Ústecký kraj, Czechia

EN
Pravda Castle was a castle, the remains of which can be found on the hill above the village of Pnetluky in the Ústí nad Labem Region of the Czech Republic. The name literally means the truth. The first document to mention Pravda was written in 1380. Today's castle was probably built during second half of 15th century on top of a prehistoric fortification.

CZ
Zrícenina hradu Pravda stojí na zalesneném opukovém ostrohu v oblasti prírodního parku Džbán, mezi vesnicemi Pnetluky a Domoušice v okrese Louny. Zrícenina je volne prístupná a z okolních vesnic k ní vedou turistické znacené cesty.
První písemná zmínka o hradu pochází až z roku 1523, kdy Jan starší Maštovský z Kolovrat prodal Pravdu za 6750 kop grošu ceských Depoltovi z Lobkovic. V té dobe byl hrad administrativním centrem panství, kam patrilo nekolik vesnic a mestecko Rocov. Po smrti Depolta majetek zdedila jeho manželka Anežka Mícanová z Klinštejna, která jej postoupila Jirímu z Lobkovic. V roce 1533 na Pravde, využívané tehdy nejspíše jako lovecký hrad, sídlil lobkovický úredník Jan z Mlékovic. Zpusob bydlení na Pravde postupne prestal odpovídat nárokum šlechty a mimoto ležel hrad stranou duležitých komunikací. Proto se jeho lobkovickým majitelum nevyplatilo investovat do jeho opravy. Už v roce 1593 je uváden jako "zámek pustý, který slove Pravda". Roku 1681 pripadl pustý hrad do divického panství, s nímž roku 1802 prešel do majetku Schwarzenbergu. V druhé polovine devatenáctého století se stal hrad Pravda, zrejme i kvuli symbolické síle svého názvu, jedním z poutních míst ceského národního obrození a konaly se zde tábory lidu, napríklad 12. cervence 1868 za úcasti nekolika tisíc lidí. V dnešní dobe se hrad stal cílem turistu a trampu, kterí na nádvorí casto táborí, a místem konání ruzných setkání a festivalu. Behem dvacátého století se stav hradu výrazne zhoršil.
Opening Times:

Rating: