Model starého královského paláce v sále Vladislaus - Praha
33U E 457195 N 5548875
Starý královský palác je historická strední cást jižního krídla Pražského hradu, která sloužila jako sídlo ceských knížat a králu od 10. do 16. století.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Patrí k nemu kostel Všech svatých, Vladislavský sál, Stará snemovna, Zemské desky a Ludvíkovo krídlo s nekdejší Ceskou kancelárí. Ve spodních podlažích je zachováno patro paláce Karla IV. a pod ním trunní sál Sobeslavova paláce z první poloviny 12. století.

Prostory jsou prístupné verejnosti a v podzemí je stálá výstava Príbeh Pražského hradu.

Behem archeologického pruzkumu byly v Starém paláci odhaleny zbytky drevených konstrukcí, možná od 9. století. Dolní patro paláce vzniklo ve stejnou dobu jako Sobeslavova kamenná vež po roce 1135. Nekdy kolem roku 1303 palác spálil a byl opuštený, takže Jan Lucemburský a mladý Karel museli znovu zkonstruovat, vcetne nové kaple. Na konci 14. století byl palác na západe rozšíren Václavem IV. a Petr Parler nove vybudoval Kostel všech svatých. Behem husitské boure byl palác znicen, ale císar Zikmund ho obnovil. Pravítka, pocínaje Václavem IV., Ale žili v Královském dvore v pražském Starém Meste (v blízkosti Prašné veže v místech, kde dnes stojí Obecní dum). Teprve v roce 1483 se prestehovali do hradu a kolem roku 1490 zahájil Vladislav Jagellonian velkolepou rekonstrukci paláce, vcetne stavby Vladislavského sálu, kde pokracoval jeho syn Ludvík Jagellonský (jižní krídlo ceského úradu). Po požáru v roce 1541 byl starý palác opraven, bývalé obydlí sloužily jako kancelár a Ferdinand I. z habsburského mesta zacal stavet nový palác na západ podél jižní strany III. nádvorí.
Where is original located?: Tretí nádvorí Pražského hradu

Where is this replica located?: Vladislausova síň ve starém královském paláci