RM: 878- Gemeenlandshuis van Diemen - Amsterdam
Vrijstaand opvallend pand met uitzicht over water te Amsterdam.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Gemeenlandshuis van Diemen. Rechthoekig gebouw (1726 door Cornelis van der Does) onder door vier schoorstenen bekroond schilddak, de gevels voorzien van hoeklisenen en de voorgevel van een middenrisaliet met versierde ingangspartij waarin een chronogram. In de linkerzijgevel een wapensteen afkomstig uit het voorafgaande gemeenlandshuis (1609). Goede roedenverdeling. Inwendig: rijk versierde stucgang door Christiaan Wittenbeeker, twee schouwen en trap door Pieter le Normand.
(bron: (visit link)

Het Gemeenlandshuis van Diemen aan de Diemerzeedijk in Amsterdam-Oost werd gebouwd in 1727. Het was ruim 250 jaar in het bezit van het Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerzeedijk en zijn rechtsopvolgers. Dit waterschap droeg zorg voor de Zuiderzeedijk tussen Amsterdam en Muiden.

Sinds 2008 is het pand van de Vereniging Hendrick de Keyser. De restauratie in oorspronkelijke staat werd voltooid in mei 2014. Het wordt nu verhuurd als kantoorruimte en voor evenementen.
bron: wikipedia

Het Gemeenlandshuis op de Diemerzeedijk in Amsterdam doet denken aan een vroegere buitenplaats. Achter het pand liggen nog 2 gebouwen. Dit waren vroeger de stal en het koetshuis. De plafonds van het hoofdgebouw zijn versierd met afbeeldingen. Het pand heeft nog steeds veel elementen uit de 18e eeuw. Sinds de verbouwing wordt er met nieuwe technieken ook energie gewonnen. Zowel warmte uit de grond als van de zon. Deze energie wordt opgeslagen in kelders onder het gebouw.
Bron en meer info:
Monument Number: 878