RM: 30432 - Rijkshulpschutsluis of Spuisluis - Nieuwegein
Rijkshulpschutsluis of Spuisluis gelegen tussen Spuisluis en Frederiksoord in Vreeswijk.
Location: Utrecht, Netherlands

Om de scheepvaart tijdens de verbouwing toch te laten doorgaan, werd in 1817 op kosten van het rijk, direct ten oosten van de bestaande sluis een hulpschutsluis gebouwd, daarbij gebruikmakend van een sinds 1638 bestaande watergang, het zogenaamde Volmolengat. Deze Rijkshulpschutsluis , later vooral bekend als Spuisluis, is nu één van de schilderachtigste plekjes van het dorp.(Bron: Historische Kring Nieuwegein/ Museum Warsenhoeck)

Rijkshulpschutsluis of Spuisluis, gebouwd in 1817, bestaande uit de volgende onderdelen: de Kolk heeft gemetselde bakstenen muren. Het zuidelijk sluishoofd, aan de Lekdijk, is thans afgesloten d.m.v. een betonnen dam tussen de hoofden. Aan de binnenzijde in de uitspringende gedeelten van het sluishoofd hoge, boogvormige poorten, afgesloten door ijzeren regelschuiven. De westelijke poort in het sluishoofd is dichtgemetseld. Aan de noordzijde is de kolk afgesloten door twee houyten puntdeuren, naar de Lekzijde gericht, waarover een bruggetje. De Kom heeft wanden opgebouwd uit natuursteen. Aan beide zijden een naar het water aflopend trapje. Aan de noordzijde van de kom een vaste brug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Monument Number: 30432

Address of this Rijksmonument: