Toren van Goedereede - Zuid-Holland, The Netherlands
31U E 567259 N 5741283
De Toren van Goedereede is een grijze vierkante bakstenen kerktoren van de Catharinakerk in Goedereede *** The Tower of Goedereede is a gray square brick church tower of the Catharinakerk in Goedereede
Location: Zuid-Holland, Netherlands

"De Toren van Goedereede is een grijze vierkante bakstenen kerktoren van de Catharinakerk in Goedereede van 39,5 meter hoog, die is gebouwd tussen 1467 en 1512.

Van 1552 tot 1912 heeft de toren gediend als baken voor de scheepvaart. In het begin maakte men licht door middel van een open kolenvuur.

Op 26 februari 1834 werd op 45 meter hoogte een lichthuis en een optiek geplaatst. Het optiek is in 1879 vervangen. In 1908 werd de toren voorzien van een draaiend optiek met een pharolinegloeilicht en een lichtsterkte van 180.000 candela. In 1912 werd de vuurtoren gedoofd, omdat de Vuurtoren Westhoofd in Ouddorp in gebruik werd genomen. Tot 1924 heeft er in plaats van het grote licht een geleidelicht op de toren gestaan. In 2013 is een vrijwel identiek licht aan de zuidoostzijde van de toren geplaatst en werd een expositie over vuurtorens op de eerste zolder ingericht.

Sinds 1967 bezit de toren de status van Rijksmonument. Van 1973 tot 1978 is de toren gerestaureerd. In de toren hangen twee klokken en een carillon van 52 klokken. Bij de restauratie is de toren teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat.

Dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie."

***

"The Tower of Goedereede is a gray square brick church tower of the Catharinakerk in Goedereede of 39.5 meters high, which was built between 1467 and 1512.

From 1552 to 1912 the tower served as a beacon for shipping. In the beginning light was made by means of an open coal fire.

On February 26, 1834, a lighthouse and an optic were placed at a height of 45 meters. The optic was replaced in 1879. In 1908 the tower was equipped with a rotating optic with a pharoline light and a light intensity of 180,000 candelas. In 1912 the lighthouse was extinguished, because the Lighthouse Westhoofd in Ouddorp was taken into use. Until 1924, there was a guide light on the tower instead of the main light. In 2013, an almost identical light was placed on the southeast side of the tower and an exhibition about lighthouses was set up in the first attic.

Since 1967 the tower has the status of a national monument. From 1973 to 1978 the tower was restored. Two bells and a carillon of 52 bells hang in the tower. During the restoration the tower was restored to its original state.

This monument was transferred to the National Monuments Organization on 15 January 2016. "