OLVrouw van Banneux Kapel, Valmeer, Riemst, Limburg, Belgium
Onze Lieve Vrouw Van Banneux Kapel, Verbindingsweg, Valmeer
Location: Limburg, Belgium

NL

Deze kapel is gelegen aan de Verbindingsweg te Val-Meer ter hoogte van het T-kruispunt met de Pannenstraat. Zij werd in 1947 door Mgr. Kerkhofs, de grote bezieler van de mariale Banneuxdevotie, ingewijd. Rustend op een breukstenen sokkel is deze kapel gebouwd analoog aan de oorspronkelijke Banneuxkapei. Hettentdakdraagteen sierlijk vierzijdig naaldspitsje.
Het interieur met onbepleisterde muren onder mergelstenen rondbooggewelf is stemmig.
De moderne, gekleurde brandglasramen met achtdelig beeldverhaal van Maria's verschijningen, de artistieke kruiswegstaties in mozaïektegels, een groot Mariabeeld en verschillende votieftegels geven aan het interieur een vroom cachet.
Er is plaats voor een dertigtal stoelen. Het altaar straalt in een uiterst nette linnenbekleding een devote zorgzaamheid uit.
De officiële erkenning van de verschijningen in Banneux dateert van 22 augustus 1949, zestien jaarnadatertussen 15 januari en 2 maart 1933 acht verschijningen hadden plaatsgehad. Op 15 februari 1999 had in Val-Meer een speciale herdenkingsviering plaats van deze verschijningen waarbij Mgr. Kerkhofs, de mariale bisschop geboortig uit Val-Meer, als grote bezieler herdacht werd bij zijn graf.

EN

This chapel is located on the Verbindingsweg in Val-Meer near the T-junction with the Pannenstraat. She was in 1947 by Mgr. Kerkhofs, the great driving force of the marian Banneux devotion, initiated. Resting on a rubble stone pedestal, this chapel is built analogous to the original Banneux Cape. Hettent roof carries an elegant four-sided needle spiked.
The interior with unmarked walls under marlstone round arch is moody.
The modern colored stained-glass windows with eight-part cartoon of Maria's appearances, the artistic crossroads in mosaic tiles, a large statue of Mary and various votive tiles give the interior a pious cachet.
There is room for about thirty chairs. The altar exudes a devout care in a very neat linen cover.
The official recognition of the apparitions in Banneux dates from August 22, 1949, eighteen years after January 15 and March 2, 1933 eight apparitions had taken place. On February 15, 1999, a special commemorative celebration of these apparitions took place in Val-Meer, where Mgr. Kerkhofs, the Mariale bishop from Val-Meer, was commemorated as a great inspirer at his grave.