Jobkapelletje, Valmeer, Riemst, Limburg, Belgium
Jobkapelletje, Valmeer, Verbindingsweg
Location: Limburg, Belgium

NL

In 1964, bij de aanleg van de Verbindingsweg in Val-Meer, moest ook hetoude Jobkapelletje, een vierkante bakstenen constructie, gesloopt worden. Tegen de oude hoeve van Jasper, nu van Gijs Jans, werd ter vervanging een kleine kapel gebouwd.
Deze kapel bezat drie merkwaardige beelden: de heilige man Job, de gekruisigde Christus en een onbekende Franciscaan. De beelden stonden er verwaarloosd bij. De klagende figuur Job met zweren over heel het lichaam had zelfs zijn voeten verloren en de Franciscaan een stuk van zijn pij. De beelden waren aangetast door de houtworm maar de hoofden zijn wel goed bewaard en hebben een artistieke uitstraling.
Deze drie eeuwenoude beelden van volkse kunst werden in 1998 uitde kapel gestolen. Later kon het gemeentebestuur deze antieke beelden bij een verzamelaar, die ze te goeder trouw kocht, terug verwerven.
Voor alle veiligheid werden deze originele beelden niet meer teruggeplaatst in het Jobkapelletje. Nu herbergt dit blokkapelletje de gekruisigde Christus, een Mariabeeldje en een H.-Hartbeeldje achter tralies.
Omdat de figuur Job zo belangrijk was in he Oude Verbond, is de volksgeest hem vanaf de Middeleeuwen gaan vereren als een pestheilige. Hij werd en wordt nog sporadisch hoofdzakelijk vereerd tegenzweren, gezwellen, huidziekten en besmettelijke ziekten, dit omwille van zijn verblijf op de mesthoop.

EN

In 1964, when constructing the Verbindingsweg in Val-Meer, the old Job Chapel, a square brick construction, had to be demolished. Against the old Jasper farm, now by Gijs Jans, a small chapel was built to replace it.
This chapel had three remarkable images: the holy man Job, the crucified Christ and an unknown Franciscan. The images were neglected. The complaining figure Job with sores all over the body had even lost his feet and the Franciscan a piece of his leg. The sculptures were affected by the woodworm but the heads are well preserved and have an artistic look.
These three ancient statues of folk art were stolen from the chapel in 1998. Later on, the municipal authorities were able to acquire these antique statues from a collector who bought them in good faith.
For the sake of safety these original images were no longer placed back in the Job Chapel. Now this block chapel houses the crucified Christ, a statue of Mary and a Sacred Heart figurine behind bars.
Because the figure of Job was so important in the Old Covenant, the national spirit started worshiping him from the Middle Ages as a plague saint. He was and still is sporadically mainly honored against ulcers, swellings, skin diseases and contagious diseases, this because of his stay on the dunghill.