Mgr. Kerkhofs Grafkapel, Valmeer, Riemst, Limburg, Belgium
Monseigneur Kerkhofs Chapel, Churchyard Cemetery Valmeer
Location: Limburg, Belgium

NL

Mgr. Kerkhofs is ongetwijfeld de meest bekende inwoner van Val-Meer.
Op 15 februari 1878 werd Louis Kerkhofs in Meer geboren. Zijn geboortehuis, gebouwd in 1840 en gerestaureerd in 1983, bevindt zich in de Bodemstraat 19.
Hij werd priester gewijd in 1900 en in 1927 benoemd tot bisschop van Luik en Limburg.
Toen de parochiekerk in 1937 gerestaureerd werd, kreeg pastoor Jan Goossens de opdracht om op het kerkhof een grafkapel voor de bisschop te bouwen. De neoclassicistische grafkapel heeft een open voorzijde en fraaie mozaïekbevloering met veelkleurig bisschopswapen. Deze grafkapel is ruim, uit mergelsteen gebouwd en staat onder leien zadeldak.
In 1961 vroeg en kreeg Mgr. Kerkhofs ontslag om gezondheidsredenen.
Hij overleed op de laatste kalenderdag van het daaropvolgend jaar.
Nu ligt hij begraven in de door hemzelf ingewijde kapel op het oude kerkhof in de schaduw van de Sint- Stefanusparochiekerk

EN

Mgr. Kerkhofs is undoubtedly the most famous inhabitant of Val-Meer.
On February 15, 1878, Louis Kerkhofs was born in Meer. His birth house, built in 1840 and restored in 1983, is located at Bodemstraat 19.
He was ordained a priest in 1900 and in 1927 he was appointed bishop of Liège and Limburg.
When the parish church was restored in 1937, Father Jan Goossens was commissioned to build a burial chapel for the bishop in the cemetery. The neoclassical burial chapel has an open front and beautiful mosaic flooring with a multicolored bishop's arm. This burial chapel is spacious, built out of marlstone and stands under slate gable roof.
In 1961, Mgr. Kerkhofs resigned for health reasons.
He died on the last calendar day of the following year.
Now he is buried in the chapel that he himself dedicated to the old cemetery in the shadow of St. Stephen's parish church