Sv. František Borgia na Karluv most (Praha)
33U E 457846 N 5548425
Socha sv. Františka Borgiáše byla sekána dle kresby Jana Jirího Heinsche, která zobrazovala jezuitského svetce v doprovodu andelu pri adoraci monstrance s Nejvetší svátostí. Heinschova predloha byla však v konecném dusledku promenena.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Sv. František Borgia ci Borgiáš se narodil 28. ríjna roku 1510 jako Francesco Borgia de Candia d'Aragon. Pocházel z urozené rodiny. Jeho otec, Juan de Borgia byl tretím vévodou z Gandie, jeho matka Joana Aragonská byla dcerou Alfonsa Aragonského, arcibiskupa ze Zaragozy, který byl nelegitimním synem Ferdinanda Katolického (krále Ferdinanda II. Aragonského). Vévodové z Gandie byli prímými potomky papeže Alexandra VII. František byl jeho pravnukem. Ackoli byl údajne již od útlého mládí velice nábožensky založený a toužil se státi mnichem, poslala ho jeho rodina ke dvoru císare Karla V. V roce 1526 se v Madridu oženil s Eleanorou de Castro Melo e Menezes, se kterou mel osm detí. V roce 1539 doprovázel smutecní pruvod se zemrelou císarovnou Isabelou Portugalskou na místo jejího posledního odpocinku v andaluzské Granade. Legenda praví, že když uvidel Isabelino mrtvé telo, rozhodl se nesloužiti již více smrtelnému pánu. Ackoli byl ustanoven vícekrálem Katalánie, jeho skutecná touha ležela v živote duchovním. Po smrti svého otce se stal vévodou z Gandie. Se svou rodinou se uchýlil do rodného mesta a život zde plne zasvetil Ježíši a katolické církvi. V roce 1546 zemrela Františkova žena Eleonora a František se rozhodl vstoupit do nove založeného Spolecenství Ježíšova. Kvuli jeho postavení i reputaci mu byl ihned nabídnut kardinálský klobouk. Ten ješte František odmítl. V roce 1554 však již neodmítl stát se generálním biskupským komisarem ve Španelsku a roku 1556 tretím generálem jezuitského rádu. Se sv. Ignácem z Loyoly spolupracoval pri zakládání Collegia Romana, které zdarma vzdelávalo misionáre, které se posléze posílali do všech koutu sveta. František Borgia zemrel 30. zárí 1572 v Ríme. Svatorecen byl 20. cervna 1670 papežem Klimentem X. Jeho atributem je lebka s vévodskou korunou na hlave.

Autor
Ferdinand Maxmilián Brokoff se narodil jako druhý syn rezbáre a sochare Jana Brokoffa v severoceském Cerveném Hrádku u Chomutova. První zkušenosti práce s ceským pískovcem se mu zajisté dostalo v otcove dílne, kde se po boku svého o dva roky staršího bratra Michaela Jana Josefa ucil rezbe do dreva i práci s kamenem. Oba synové zanedlouho svého otce prekonali. Ferdinand Maxmilián snad nejaký cas pobýval i v pražské dílne Ondreje Filipa Quittanera a od roku 1714 spolupracoval ve Vídni s architektem Johannem Bernardem Fischerem z Erlachu. Vedle Matyáše Bernarda Brauna je nejvýznacnejším socharem vrcholné fáze barokního umení v našich zemích. Ferdinandovi rané práce jsou poznamenány težkostmi s prímým urcením. Jeho otec Jan vlastnil v Praze prosperující dílnu a ackoli se mladí bratri Brokoffové zapojili do otcovi praxe velice brzy, jejich podíl lze rozeznat jen s težkostmi. Otec všechny produkty dílny až do své smrti signoval svým jménem. Ze soch na Karlove moste lze Ferdinandu Maxmiliánovi pripsat sousoší Sv. Barbory, sv. Markéty a sv. Alžbety, dále sochu sv. Františka Xaverského; sv. Františka Borgii; Sv. Vincence Ferrarského a sv. Prokopa; sv. Jana z Mathy, sv. Felixe z Valois a sv. Ivana; sv. Kajetána a v neposlední rade sv. Víta. Vedle prací pro Karluv most je významnou Ferdinandovou zakázkou náhrobek Jana Václava Wratislava z Mitrovic v kostele sv. Jakuba v Praze, tesaný dle návrhu Johanna Bernarda Fischera z Erlachu a také práce pro Vratislav (skulptury na oltári kurfirtské kaple vratislavského dómu), Krzesobor (návrh prucelí benediktinského kláštera) a ve Vídni pro križovnický kostel sv. Karla Boromejského (návrh výzdoby hlavního oltáre). Jednemi z jeho nejmonumentálnejších zakázek jsou sloupy pro Hradcanské a Maltézské námestí. Mimo práci v kameni, vynikal Ferdinand Maxmilián také v rezbe. Dokladem toho jsou cykly v kostelech sv. Haštala a sv. Havla.

Donátor
Objednavatelem sochy sv. Františka Borgiáše pro Karluv most byl císarský purkrabí a rentmistr ve Vídenském Novém Meste, František z Colletu. Objednávka byla zrejme ucinena za malostranské jezuity.
Style: Baroque

Type of building (structure): Baroque statuary (only exterior)

Date of origin:: Stojí tam od roku 1710.

Architect(s): Ferdinand Maxmilián Brokoff (12.9. 1688 Červený Hrádek u Chomutova – 8.3. 1731 Praha)

Address:
Karlův most 110 00 Praha 1, Czechia Tato socha je sedmá vlevo při pohledu z věže staroměstského mostu.