Eglise Saint Pierre, Bassenge, Liège, Belgium
Eglise Saint Pierre / Sint Pieter Kerk / Church Saint Pieter
Location: Limburg, Belgium

NL

De Sint-Pieterskerk (Église Saint-Pierre) is de parochiekerk van Bitsingen in de Belgische provincie Luik. De kerk is gelegen aan de Rue de la Paille

Het betreft een driebeukige bakstenen kerk in classicistische stijl van 1770, die in 1857 herbouwd werd. De toren is van 1741-1744 en werd in 1914 verhoogd. De bakstenen toren wordt gedekt door een ingesnoerde achtkante spits. Ze heeft speklagen, hoekbanden en omlijstingen van natuursteen.

De kerk bezit een hoofdaltaar uit de 2e helft van de 17e eeuw, twee classicistische zijaltaren uit de 18e eeuw.

De kerk bevindt zich tegen een helling en is met een trap te bereiken.

Op het kerkhof is een kapel te vinden, die het koor van de voorgaande kerk omvat, en waarvan het onderste deel uit de 13e en 14e eeuw en het bovenste deel uit 1744 stamt. Het heeft een altaar uit het laatste kwart van de 17e eeuw en er hangen 18e- en 19e-eeuwse schilderijen.

Op het kerkhof bevinden zich grafkruisen van 1674, 1686 en 1694.

FR

L'église Saint-Pierre est l'église paroissiale de Bitsingen dans la province belge de Liège. L'église est située rue de la Paille

C'est une église en briques à trois nefs de style classique datant de 1770, reconstruite en 1857. La tour date de 1741-1744 et a été élevée en 1914. La tour de briques est couverte par un attaquant octogonal rétréci. Elle a des couches de bacon, des bandes de coin et des pierres naturelles.

L'église possède un autel principal de la seconde moitié du XVIIe siècle, deux autels classiques du XVIIIe siècle.

L'église est située sur une pente et peut être atteinte par des escaliers.

Dans le cimetière, vous trouverez une chapelle, qui comprend le choeur de l’église précédente et la partie inférieure des 13ème et 14ème siècles et la partie supérieure datant de 1744. Il a un autel du dernier quart du 17ème siècle et il y a des peintures du 18ème et 19ème siècle.

Dans le cimetière, il y a des croix tombales de 1674, 1686 et 1694.

EN

Saint Peter's Church (Église Saint-Pierre) is the parish church of Bitsingen in the Belgian province of Liège. The church is located on the Rue de la Paille

It is a three-aisled brick church in classicist style from 1770, which was rebuilt in 1857. The tower is from 1741-1744 and was raised in 1914. The brick tower is covered by a constricted octagonal striker. She has bacon layers, corner bands and natural stone surrounds.

The church has a main altar from the 2nd half of the 17th century, two classicist altars from the 18th century.

The church is located on a slope and can be reached by stairs.

In the cemetery you can find a chapel, which includes the choir of the previous church, and the lower part of the 13th and 14th centuries and the upper part dates from 1744. It has an altar from the last quarter of the 17th century and there are 18th and 19th century paintings.

In the cemetery there are grave crosses of 1674, 1686 and 1694.
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1770