Pillory - Valasske Klobouky, Czech Republic
Pillory - Valasske Klobouky
Location: Zlínský kraj, Czechia

The pillory is 143 cm high and has the shape of a sandstone octagon with a lower circumference of 125 cm and an upper circumference of 120 cm, along the edges of which are regularly routed vertical bands, namely whistles inserted into the channels, with a rope. There are four holes at the top of the column, for chains, cuffs or collars.

=========================================================

Od roku 1356 mely Klobouky právo hrdelní. K základnímu materiálnímu vybavení hrdelních tribunálu patrily vezení, pranýr a popravište
Pranýr, který dnes stojí v parku pred valašskoklobouckým muzeem, se v dochovaných pramenech neobjevuje. Jedná se o jeden z nejstarších dochovaných pranýru u nás: lze jej datovat (predevším na základe typologie) do druhé poloviny 16. století. Do poloviny ci druhé poloviny 16. století jsou z Ceské republiky datovány již jen pranýre v Jaroslavicích, Morkovicích, Oleksovicích, Prídolí (u Ceského Krumlova), Strachoticích, Šatove a ve Vyšším Brode.
Valašskokloboucký pranýr je vysoký 143 cm a má podobu pískovcového osmihranu s dolním obvodem 125 cm a horním obvodem 120 cm, po hranách se na nem pravidelne strídají vertikální pásy, a to píštaly, vložené do kanelur, s provazcem. V horní cásti sloupu jsou ctyri otvory, pro retezy, pouta ci obojek.
Type of Device: pillory

What is the approximate age?: 01/01/1580