Nezdenice - South Moravia, Czech Republic
Nezdenice Chateau
Location: Zlínský kraj, Czechia

The Simple Empire Chateau was built in 1820-22 by Jan Herring on the site of an existing baroque building. Currently, the chateau is part of a home for seniors.

=========================================================

Nezdenický zámek stojí ve stredu obce vedle farního kostela v místech, kde stála puvodne tvrz. Ta ve 14. století náležela místním vladykum z Nezdenic - v r. 1374 Oneši z Nezdenic - a byla asi zpustošena za válek Matyáše Korvína s Jirím z Podebrad, ale znovu obnovena. Od r. 1589 patrila ves Nezdenice rodu Bartodejských; v r. 1637 ji od evangelíka Fridricha Kalkreutera koupil Menhart Marsinay. Ješte tehdy se uvádí v obci tvrz jako existující objekt. V r. 1714 koupili Nezdenice Serenyiové, kterí ve 20. letech prebudovali tvrz v menší barokní zámek. Od r. 1740 náleželo panství Kounicum, a ti je v r. 1815 prodali Herringum. Jan Herring zde v l. 1820 - 1822 vybudoval na míste dosavadního barokního zámku zámek empírový. Je to jednoduchá jednopatrová stavba uprostred parku. V r. 1925 koupili zámek bratri Spíškové a v r. 1926 jej opravili; v jejich vlastnictví byl až do r. 1948.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact