Erb rodu Kounicu - Uherský Brod, Czech Republic
Erb rodu Kounicu na zdi Panského domu
Location: Zlínský kraj, Czechia

Kounicové (též Kaunicové ci Kaunitzové) byli stará cesko-moravská rytírská a pozdeji panská šlechta. Rod je prvne doložen ve 12. století.

Svuj puvod odvozovali Kounicové od onech šlechticu, kterí meli ve znaku leknín, podle této indicie by k rodu mohli príslušet i Herman a Hroznata (z Kounic), kterí v I. polovine 12. století pobývali v Jeruzaléme. Jejich potomci meli údajne založit hrad v Dolních Kounicích na Morave. Jednu vetev vytvorili Stošové z Kounic, kterí se pozdeji rozdelili na moravskou a ceskou linii. Druhé dali vzniknout Šiškové z Kounic, kterí jsou považováni za prímé predky pozdejšího hrabecího rodu.

Moravská vetev
Mezi prední moravské rody se Kounicové dostali v 16. století, kdy Oldrich z Kounic (1460–1516) zakoupil slavkovské panství vcetne blízkých vesnic (Heršpice, Hodejice a Nemcany). Jeho potomci byli poté roku 1532 povýšeni do panského stavu. Dalším významným predstavitelem rodu byl Oldrich z Kounic (1569–1617), který studoval v Itálii a pusobil jako komorí krále Matyáše Habsburského. K rodovému majetku, který za jeho držení dosáhl svého vrcholu, pridal Nový Rousínov, Uherský Brod a další statky. Oldrichovi synové stáli behem stavovského povstání na strane ceských stavu; dva z nich byli odsouzeni ke ztráte majetku, zbylí se konfiskacím vyhnuli.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Kounicové

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
na zdi Panského domu

Material / Design: Stone

Address:
V původním znaku nosili dva bílé zkřížené leknínové listy v červeném poli a modré růže na zlatém podkladu podle Sezimů z Ústí. Po povýšení do hraběcího a knížecího stavu do erbu přidali další znaky získaných lén.