Tumulus Paardsweide, Koninksem, Tongeren, Limburg, Belgium
Tumulus Aan het binnenveldje
Location: Limburg, Belgium

NL

De tumulus van Koninksem aan de Paardsweidestraat of tumulus aan het Binnenveldje is een Gallo-Romeinse grafheuvel in Koninksem in de Belgische gemeente Tongeren. Ze ligt in de hoek van de Paardsweidestraat met de Koninksemstraat, niet ver van de Romeinse Kassei, een oude Romeinse heirbaan, momenteel de N69 die van Tongeren richting Oerle voert. Bij de opgraving die in 1849 plaatsvond werd duidelijk dat de grafheuvel geplunderd was. De tumulus stamt uit de periode van de 1e tot 3e eeuw.

De tumulus werd in 1979 beschermd als monument.

FR

Le tumulus de Koninksem sur le Paardsweidestraat ou tumulus sur le Binnenveldje est un tumulus gallo-romain situé à Koninksem dans la commune belge de Tongres. Il est situé au coin de la Paardsweidestraat avec la Koninksemstraat, non loin de la Kassei romaine, une ancienne voie romaine, actuellement la N69 qui relie Tongres à Oerle. Lors de la fouille de 1849, il est apparu que le tumulus avait été pillé. Le tumulus date de la 1ère à la 3ème siècle.

Le tumulus a été protégé en 1979 en tant que monument.

EN

The tumulus of Koninksem on the Paardsweidestraat or tumulus on the Binnenveldje is a Gallo-Roman burial mound in Koninksem in the Belgian municipality Tongeren. It is located in the corner of the Paardsweidestraat with the Koninksemstraat, not far from the Roman Kassei, an old Roman road, currently the N69 which runs from Tongeren to Oerle. During the excavation that took place in 1849 it became clear that the burial mound had been looted. The tumulus dates from the 1st to 3rd century period.

The tumulus was protected in 1979 as a monument.
Adresse/Adres/Adresses/Address: